• 01/02/2013
  • |     BB

Vijf warenhuisketens werken samen aan 'stille belevering'

Colruyt, Delhaize, Albert Heijn, Carrefour en Lidl gaan samenwerken en er naar streven hun winkels zoveel mogelijk buiten de piekuren te laten beleveren.

Trefwoorden: #Albert Heijn, #Carrefour, #Colruyt, #crevits, #Delhaize, #hilde crevits, #Lidl, #piek2

Lees verder

nieuws

( Foto: Delhaize )

ENGINEERINGNET.BE -- Vijf warenhuisketens nemen samen met 53 steden en gemeenten deel aan PIEK2, een project van Vlaams minister Hilde Crevits rond 'stille leveringen'. Dat zijn goederen die geleverd worden tijdens de vroege ochtend en de late avond, buiten de piekuren dus.

Maar stille belevering houdt ook in dat de overlast voor de omgeving tijdens het lossen en laden zoveel mogelijk wordt beperkt. Dat gebeurt onder meer via technische ingrepen aan vrachtwagens, aanpassingen aan het laad- en losmateriaal en de laad- en losplaatsen en de opleiding van chauffeurs en winkelpersoneel.

Vijf distributiebedrijven – goed voor bijna 80% van de voedingsmarkt - hebben nu definitief toegezegd: Colruyt, Delhaize, Albert Heijn, Carrefour en Lidl.

Vorig jaar werd al een eerste kleinschalig proefproject – PIEK – opgezet met enkel Colruyt en Delhaize. Uit de resultaten bleekt dat stille logistiek als positief ervaren werd door alle betrokken partijen.

Zo verhoogt de verkeersveiligheid omdat er minder gemengd verkeer is met de zwakke weggebruikers en de klanten. De omwonenden reageren uiteraard positief, maar ook de leveringen zelf gebeuren naar verluidt efficiënter en met een betere spreiding. Verder is er een daling van het brandstofverbruik, de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert en het bedrijfsimago verbetert.

Tijdens het PIEK2-project zal ook een draaiboek worden opgesteld. Dat boek moet een worden voor alle andere gemeenten en distributiebedrijven die nu nog niet van de partij zijn.

Hilde Crevits: “Eén op de zes steden en gemeenten in Vlaanderen doet mee aan dit project. Dit toont aan dat er in Vlaanderen een grote interesse bestaat rond stedelijke distributie."

"Dit project draagt bij tot leefbare stedelijke centra waar de verkeersveiligheid verbetert, de files worden terug gedrongen, de schadelijke emissies verminderen, maar ook de distributie van goederen vlotter verloopt. Dit is een win-win situatie voor iedereen.”