• 07/02/2013
  • |     BB

Vlaamse biosector rondt kaap van 300 land- en tuinbouwbedrijven

«Er zijn in 2012 opnieuw zo’n 25 land- en tuinbouwbedrijven bijgekomen in de biosector», aldus minister-president Peeters tijdens een bezoek aan Vermeiren Princeps in Bornem.

Trefwoorden: #bio, #boerenbond, #comeos, #fevia, #kris peeters

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Al verschillende jaren op rij neemt het aantal biobedrijven en de oppervlakte bio-areaal stevig toe. Vorig jaar kwamen er 25 bij, wat het totaal in Vlaanderen voor de eerste maal op meer dan 300 brengt. Daarnaast gingen ook 63 bedrijven van start die in de sector bezig zijn met verwerking en afzet.

Dat liet Vlaams minister-president Kris Peeters weten tijdens een bezoek aan het biobedrijf Vermeiren Princeps in Bornem in het kader van de voorstelling van zijn nieuw Strategisch Plan Biologische Landbouw 2013-2017.

Vlaams minister-president Peeters: “Vandaag is bio ingeburgerd in ons dagelijks leven. In de winkels vind je van bijna elk product een biologisch alternatief. Bijna 9 op 10 consumenten koopt wel eens zo’n product."

"Het is een economisch belangrijke sector met een omzet van 435 miljoen euro per jaar, én het is een belangrijke subsector binnen de Vlaamse land- en tuinbouwsector geworden. Met dit tweede plan moeten we de biosector in Vlaanderen naar een volgend niveau tillen.”

Voor het plan werkt de Vlaamse overheid samen met het Algemeen Boerensyndicaat, BioForum Vlaanderen, Boerenbond en VLAM. Twee nieuwe partners, Fevia Vlaanderen en Comeos Vlaanderen, hebben zich voor het eerst ook uitdrukkelijk geëngageerd.

Ten laatste begin 2014 komt er naar verluidt een tussentijdse evaluatie om de mogelijke impact van het nieuwe GLB en PDPO III voor bio te kunnen verwerken in dit nieuw strategisch plan.


LINK
Het strategisch plan biologische landbouw 2013-2017 is te vinden op volgende link :
www.vlaanderen.be/landbouw/bio