• 12/02/2013
  • |     BB

NMBS weigert verdere oplevering van door Siemens gebouwde treinstellen

Is een tweede Fyra-debacle in de maak? Dat vraagt de krant L'Echo zich af. De door Siemens gebouwde Desiro-treinstellen vertonen zoveel mankementen, dat NMBS verdere opleveringen heeft opgeschort.

Trefwoorden: #desiro, #nmbs, #siemens, #sncb

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE -- De eerste door het Duitse Siemens geleverde Desiro-treinstellen vertonen in totaal niet minder dan 1.500 technische mankementen. Dat meldt de Franstalige krant L'Echo, dat een intern rapport kon inkijken. Het rapport is ook aan constructeur Siemens bezorgd.

Het zou onder meer en vooral gaan om problemen met de software voor het tractiegebeuren, slecht sluitende deuren en het automatische veiligheidssysteem ETCS. Er rijden vandaag al 61 Desiro-motorstellen op het spoornet.

Naast deze problemen met de betrouwbaarheid van het geleverde materieel, zou Siemens ook tekort schieten op het vlak van ontoereikende of niet geactualiseerde documentatie en zijn er veel 'systematische, niet opgeloste tekortkomingen'.

De NMBS liet al op 21 december 2012 officieel aan Siemens weten voorlopig alle verdere leveringen van zowel enkel- en dubbelfazige motorstellen te zullen weigeren, aldus L'Echo.

Siemens heeft intussen nieuwe software ontwikkeld. NMBS wil naar eigen zeggen hiervan eerst de resultaten afwachten vooraleer de leveringen door de Duitse constructeur kunnen hervat worden. In totaal gaat het om 244 nog te leveren stellen.

De NMBS plaatste in mei 2008 een bestelling voor een totaal van 305 treinstellen bij Siemens, een contract ter waarde van zowat 1,425 miljard euro.

'Dit is de grootste opdracht ooit voor onze treinbouwdivisie', liet de Duitse engineeringgroep toen euforisch weten. Ook voor de NMBS ging het om de grootste bestelling ooit. De foto toont een ontwerpstudie van de NMBS-trein.

Mankementen aan complexe systemen zoals treinstellen zijn - afhankelijk van het aantal, de aard en de ernst van de tekortkomingen - vanuit technisch oogpunt niet abnormaal, maar liggen momenteel buitengewoon gevoelig door de grote media-aandacht voor het Fyra-debacle.