• 13/02/2013

Jonge ingenieurs zijn flexibel en leergierig, maar...

Bedrijven trekken aan de alarmbel: jaarlijks studeren steeds minder studenten af in technische richtingen. Wie wel afstudeert, beschikt niet over alle benodigde kwaliteiten.

Trefwoorden: #development, #engineers, #flexibiliteit, #ingenieurs, #Johnson Controls

Lees verder

Columns

( Foto: Egemin )

ENGINEERINGNET -- Dirk Den Haese, Director Solutions Development EMEA bij Johnson Controls geeft uit eigen ervaring zijn persoonlijke mening over wat bedrijven van jonge ingenieurs verwachten. En reikt meteen enkele constructieve ideeën aan.

In de huidige groene economie worden doelstellingen opgelegd om energie te besparen, zowel privé als in de industrie of (publieke) gebouwen. Daardoor verschuift de focus.

Waar een gebouw vroeger productief, comfortabel en veilig moest zijn, moet het nu ook duurzaam worden. Daardoor is de functie van energy project development engineer geëvolueerd. Scholen spelen hier echter onvoldoende op in.

Pas afgestudeerde ingenieurs zijn technisch erg onderlegd. Vraag hen hoe led-verlichting werkt en ze kunnen het in detail uitleggen. Uit ervaring heb ik geleerd dat bedrijven niet op zoek zijn naar puur technisch onderlegde ingenieurs.

Ze zoeken development engineers die weten welke invloed het vervangen van de huidige verlichting heeft op mens en milieu. Schoolverlaters zouden niet alleen moeten leren wat de nieuwste innovaties zijn, maar ook hoe je die toepast zodat ze efficiënt en met weinig risico zo veel mogelijk toegevoegde waarde leveren.

En als we dan toch bezig zijn: daar zouden ze ook moeten leren dat een bedrijf alleen kan bestaan dankzij de gratie van zijn klanten.

Sociale vaardigheden
Ook wat sociale vaardigheden betreft, ondervind ik vaak dat schoolverlaters tekort schieten. Studenten leren alles over energie besparen door het toepassen van nieuwe innovaties, maar zien daarbij over het hoofd dat het de mensen zijn die de grootste invloed hebben op het energieverbruik.

Samenwerken met de klant, een goed team verzamelen, een band opbouwen met leveranciers, vragen durven stellen: alleen door een kennisnetwerk uit te bouwen, raak je verder. Er zijn zo veel vernieuwingen in de sector dat je minstens 100 scholingsdagen per jaar nodig zou hebben om op elk gebied bij te blijven.

Daarom moet de energy project development engineer tegenwoordig een generalist met één of twee specialisaties zijn die kan samenwerken met een team. Zijn eigen specialisaties en die van zijn team moeten elkaar versterken.

Het zou bijvoorbeeld al een enorme vooruitgang zijn als de verhouding technische kennis en praktijk 50/50 zou worden in scholen. Waarom experts geen gastcolleges laten geven en bedrijven cases op het internet laten posten waarvoor studenten dan oplossingen mogen voorstellen?

Wat is er mis met een thesis waarin studenten tonen dat ze in staat zijn een energievoorstel op te stellen voor een gebouw, een lastenboek samen te stellen, met leveranciers te praten en een investeringsanalyse uit te voeren?

Zo leren ze soft en hard skills combineren in één project. Om zo’n eindwerk te kunnen afleveren, moet de student veel contact hebben veel contact hebben met de energieverbruiker (gebouw of industriële site).

Daardoor kunnen goede leerlingen meteen na hun afstuderen aan de slag. En als bedrijf krijg je in ruil voor je mentorschap een capabele werkkracht die op de hoogte is van de nieuwe technieken én van de processen in je bedrijf.

Kiezen en (zelf) opleiden
Zolang het schoolsysteem niet verandert, moeten de bedrijven zelf voor oplossingen zorgen. Daarbij hebben ze twee keuzes.

Ofwel lokken ze goede ingenieurs weg van andere bedrijven, maar dat is duur en tijdsintensief. Ofwel nemen ze het heft in eigen handen. Vergelijk het met het samenstellen van een voetbalploeg: je kiest voor jonge mensen met potentieel en leidt hen op.

Daarbij mag je je niet beperken tot het aannemen van universitairen. Ook mensen met een ander diploma en met passie en talent kunnen ver raken. Als ze geïnteresseerd zijn in hun job, scholen ze zichzelf bij, uit nieuwsgierigheid en dorst naar kennis.

Zeker in het energieverhaal, waar dagelijks vernieuwingen gebeuren, is zelfscholing noodzakelijk. De huidige generatie studenten is in staat om snel bij te leren, kan samenwerken, durft om hulp te vragen, is flexibel en leergierig. Met de jongeren zit het dus wel goed. Nu het onderwijs nog.


Ir Dirk Den Haese is Regional Director Benelux en Director Solutions Development EMEA bij Johnson Controls, leverancier van oplossingen die zorgen voor een betere energie-efficiëntie en lagere bedrijfskosten.