• 15/02/2013
  • |     BB

Klein deel van sarcofaag over Tsjernobyl ingestort

Een klein stuk van de koepel die de nucleaire reactor van Tsjernobyl van de buitenwereld afsluit, is ingestort. Geen kritisch incident, zo verzekeren de autoriteiten.

Trefwoorden: #Bouyges, #novarka, #nucleiar, #Tsjernobyl, #vinci

Lees verder

Nieuws

( Foto: chnpp )

ENGINEERINGNET -- Op 12 februari is een deel van de koepel over de restanten van de nucleaire reactor in Tsjernobyl naar beneden bekomen.

Het gaat om een kleine oppervlakte, en er is naar verluidt geen enkel gevaar voor radioactieve besmetting, zo lieten de betrokken autoriteiten weten. Het incident deed zich voor in een zone die 'niet regelmatig onderhouden' wordt, er waren geen gewonden en het voorval deed zich voor op een veilige afstand van de radioactieve resten.

De instorting is naar verluidt het gevolg van de hevige sneeuwval. Ongeveer 600m² aan dakbedekking en een stuk van een lichte wand van de turbinehal van reactor 4 bezweek onder het gewicht van de sneeuw die op het dak had opgestapeld.

Na de nucleaire ramp in 1986 werd een sarcofaag over de hoog radioactieve restanten opgetrokken om te voorkomen dat de buitenwereld blootgesteld werd aan verdere bestraling.

Tot dan hadden zich radioactieve deeltjes verspreid over grote delen van de Sovjet Unie en Europa, een wolk die tot 9km in de atmosfeer reikte. De Russen ontkenden aanvankelijk de ramp, maar zetten uiteindelijk meer dan een half miljoen mensen in om de ramp en zijn gevolgen te bestrijden.

Nadien werd in zeven haasten een 'voorlopige' sarcofaag over het nucleaire puin gebouwd, die intussen hoogdringend aan vervanging toe is.

Maar 26 jaar (!) na de feiten doet deze omhulling nog altijd dienst. Op de foto is de lamentabele toestand van de koepel te zien. Het dak van het ingestorte gedeelte bijvoorbeeld blijkt enkel op een constructie van balkjes te rusten waarvoor elke zichzelf respecterende bouwvakker zich zou schamen.

Momenteel staat een gloednieuwe, stevige stalen koepel de steigers. Daarvoor zijn de werken op 26 april 2012 begonnen, met 2015 als geplande opleverdatum.

Uit voorzorg hebben zowel Vinci als Bouyges 80 medewerkers geëvacueerd. Deze twee Franse bedrijven vormen een consortium, Novarka, dat de opdracht kreeg toegewezen om de nieuwe sarcofaag op te trekken.