• 21/02/2013
  • |     BB

Industriële dealer combineert gereedschapsmachines met motorsport

‹Engineering is fun›. Amerikaanse dealer van bekend industriemerk neemt deel aan 'King of the Hammers'-race in Californië en vervaardigt eigenhandig onderdelen voor zijn raceauto.

Trefwoorden: #buchberger, #hi-speed, #King of the Hammers, #widia

Lees verder

Magazine

( Foto: Widia )

ENGINEERINGNET -- "Het is ontegenzeggelijk de snelst groeiende motorsport van vandaag," zegt David Buchberger, vice-president van het Amerikaanse Hi-Speed Corp.

Buchberger is een 'Manufacturer Representative' van Widia-producten. Dat wil zeggen, overdag. 's Avonds kan Buchberger worden aangetroffen bij het vervaardigen van onderdelen en het afwerken van zijn Ultra 4 klasse raceauto die door Widia wordt gesponsord.

De onderscheidende eigenschap van de Ultra 4 klasse is dat alle auto's over een vierwielsaandrijving moeten beschikken. Buiten dat stelt deze klasse geen beperkingen, wat betekent dat alle auto's naar eigen idee worden gebouwd in alle vormen en afmetingen, in staat zijn snelheden te ontwikkelen tot meer dan 160 km per uur en voorzien zijn van overbrengingen van 100 op 1 om over rotsen te kunnen kruipen.

Koning van de 'Hammers'
"Ik doe al aan recreatief rijden sinds mijn zestiende en heb er iedere minuut plezier aan beleefd", zegt Buchberger, die nu 33 is. De Californiër, een enthousiaste autobouwer en racer, was goed bekend met de 'hammer trails' in Californië die berucht zijn als een van de meest onbegaanbare trajecten.

In 2007 ging de 'King of the Hammers' van start, een of-the-road race die woestijnracen combineert met rotsen beklimmen op publiek terrein in de Johnson Vallei. Volgens de legende waren er bij deze eerste race zonder toeschouwers, waarvoor je speciaal uitgenodigd moest worden, dertien teams, met een krat bier als prijs. Ze staan bekend als de OG13 en worden telkens opnieuw voor de race uitgenodigd, jaar na jaar. Alle vorige winnaars, of Kings, worden eveneens ieder jaar uitgenodigd.

De deelnemers gaan naast elkaar van start, iedere dertig seconden twee voertuigen, en moeten het 265 kilometer lange traject in minder dan veertien uur afleggen. Ieder team moet zeven controleposten passeren en binnen dertig meter van de middellijn van het traject blijven.

KOH is een race waarbij de teams elkaar niet op de hielen zitten: reparaties kunnen alleen worden uitgevoerd op het tracé door de racers of bij een pit stop. Sinds OG13 groeide KOH 2012 tot 135 wedijverende teams.

Gepromoveerd tot de zwaarste eendags of-the-road race op de planeet, is de race zo populair geworden dat een heel racecircuit is gecreëerd: Ultra 4-klasse racen in een Pro en een Regionale serie, opgezet om een Oostelijke, Westelijke en Nationale kampioen voort te brengen.

Onderdelen om van te dromen
Iedere Ultra 4 klasse auto is uniek vanwege het compromis tussen zwaar-en-snel voor woestijnracen en licht-en-behendig voor het rijden over rotsen.

"Doordat Widia nu sponsor is, ben ik ben in staat om onderdelen te krijgen waar ik voorheen alleen van kon dromen," zegt Buchberger. Hij en zijn team ontwierpen en bouwden bijvoorbeeld een specifiek aanpassingsstuk tussen de tussentandwielkast en de transmissie van 6061 T6 aluminium.

Deze adapter is een gewoon onderdeel, maar het opnieuw spieën van de 8620 gecementeerde uitgaande as op een freesdraaicentrum was zeer uitdagend.

De gefreesde spline van de uitgaande as van de transmissie werd daarna bevestigd aan een ingaand tandwiel op het t-huis dat specifiek werd geërodeerd. Frezen en warmtebehandeling van het staal voor een maximale hardheid en sterkte resulteert in het gebruik van een tandwielaangedreven tussentandwielkast die geschikt is voor de lage-torque prestaties nodig voor het rotskruipen.

"Het frezen van splines is geen bijzonder gemakkelijke bewerking," zegt Buchberger. Hij en zijn team zetten een volhardmetalen schachtfrees in om te fungeren als spline freesgereedschap voor de uitgaande as.

Het frezen hielp ook de frameonderdelen van Buchbergers racer te verbeteren. Terwijl de meeste fabrikanten verschillende materiaaldikten aaneenlassen in hun zoektocht naar de perfecte balans tussen een licht gewicht en hoge sterkte, was Buchberger in staat om staven van koudgerold 1018 staal te nemen, een type dat bekend staat vanwege de goede balans tussen sterkte en vervormbaarheid, en om vakwerkcomponenten te frezen tot 0,040 inch honingraatstructuren, wat resulteerde in een zeer sterke, maar lichte component.

"Dit soort werk kan zeer tijdrovend zijn, maar met de nieuwe schachtfrezen van Widia konden we het materiaal induiken met 40 inch per minuut, het ruw voorfrezen met een 12,7 mm frees en de holtes nafrezen alsmede de kanten afschuinen met een 4,76 mm frees," zegt hij.