• 21/02/2013
  • |     BB

Hoe zou het zijn met … het C-Power project op de Thorntonbank?

In januari is de tweede fase van het windparkproject op de Thorntonbank voor de Belgische kust volledig opgeleverd. Dat meldt het Duitse RWE Innogy, de grootste aandeelhouder.

Trefwoorden: #c-power, #deme, #edf, #rwe, #thornton

Lees verder

Nieuws

( Foto: C-Power, uitladen transformator substation )

ENGINEERINGNET.BE --Thorntonbank 2, de tweede fase van het project, is volledig afgerond. In deze tweede fase werden 30 nieuwe turbines van elk 6,15MW opgetrokken en is de aansluiting met het landnet gemaakt. Deze turbines zijn intussen operationeel en leveren al volop stroom.

De elektriciteit wordt verdeeld door Essent, een Nederlandse dochter van RWE Innogy. Deze Duitse energiespeler is met 26,7% de grootste aandeelhouder van het windpark. Voor de engineering en de bouw hebben diverse Belgische en Europese bedrijven een consortium gevormd, C-Power, waaronder DEME, EDF en RWE.

Dr. Hans Bünting, CEO van RWE Innogy: “De bouw van het windpark op de Thorntonbank is volledig op schema, en voldoet aan onze verwachtingen. Het project bewijst dat offshore windenergie op industriële schaal mogelijk is, mits de juiste omstandigheden en een goede planning op de lange termijn."

In de tweede fase stonden, naast de extra turbines, ook de bouw van een offshore substation en het leggen van de tweede kabel naar de kust centraal. In het transformatorstation wordt het spanning van 33kV geconverteerd naar 150kV. De stroom vertrekt vervolgens via twee onderzeese kabels naar Sas-Slijkens in West-Vlaanderen.

Deze zomer wordt verder werk gemaakt van fase 3. Die fase is al in 2012 van start gegaan, met de plaatsing van 6 turbines. In 2013 volgen er nogmaals 12. De werken starten in maart en moeten in de loop van de zomer beëindigd zijn.

Eenmaal volledig operationeel, zal het park naar verwachting 325MW afleveren, voldoende voor de elektriciteitsafname van zowat 600.000 Belgische gezinnen. Daar staat een investering van 1,3 miljard euro tegenover.