• 25/02/2013

HZ-studenten Energie- & Procestechnologie op stage naar Aruba

Vier studenten van de De Ruyter Academy van HZ University of Applied Sciences vertrekken op 26 februari naar Aruba waar ze bij Water en Energiebedrijf Aruba stage gaan lopen.

Trefwoorden: #Delta, #De Ruyter Academy, #Energie- & Procestechnologie, #internetprijs, #Water en Energiebedrijf Aruba

Lees verder

nieuws

( Foto: Joey scheele; winnaars van de GasTerra Transitie internetprijs )

ENGINEERIGNET.NL -- Hier zullen ze in vijf maanden tijd werken aan het concept waarmee ze de overproductie van duurzame energie van onder andere windturbines inzetten voor de elektrische verwarming van bijvoorbeeld industriële ketels van centrales.

De studenten hebben met dit concept in juni 2012 de GasTerra Transitie internetprijs gewonnen. Hun inzending, ‘een groene snelstartcentrale’, zal nu daadwerkelijk omarmt worden door een internationaal bedrijf. Ook het Zeeuwse, in energie en digitale dienstverlening gespecialiseerde bedrijf DELTA wil aan de slag met het concept.

“In de loop der jaren zal het steeds vaker voorkomen dat windturbines en andere groene energiebronnen bij harde wind stilgezet worden, simpelweg omdat er op dat moment geen elektriciteit nodig is”, vertellen HZ-studenten Joey Scheele, Robin Cuelenaere, Jaimy de Bruine en Kevin Kardux.

“Wij willen deze elektriciteit gebruiken om ketels van centrales op temperatuur te houden. Centrales kunnen vervolgens weer sneller bijspringen, omdat deze warm gehouden worden. Een koude opstart duurt namelijk langer en kost veel meer energie. De energiebronnen worden zodoende effectiever ingezet en de hoeveelheid fossiele brandstof wordt gereduceerd. Ook de CO2-uitstoot zal minder worden. Op deze manier wordt er meer groene energie gebruikt en gaat de hoeveelheid ‘grijze’ energie op het net omlaag.“

Vanuit het werkveld wordt beweerd dat het duurzame concept van de HZ-studenten van erg hoog niveau is. Dit is ook de reden dat Water en Energiebedrijf Aruba N.V. de studenten een stageplaats heeft aangeboden. “Op Aruba is er op dit moment sprake van veel overproductie van groene energie”, vertelt Kevin. “In de toekomst wil het eiland nog meer groene energie opwekken, waardoor er meer overproductie zal zijn. Met ons idee wordt deze energie nuttig gebruikt en zal de verwaarlozing dalen.”

Het Zeeuwse bedrijf Delta is net als WEB geïnteresseerd in het concept van de HZ-studenten. De samenwerking tussen deze drie heeft ervoor gezorgd dat alle vier de studenten de mogelijkheid krijgen de diverse uitvoeringsmogelijkheden van hun concept te onderzoeken.

Voor Delta zullen de studenten naast het gebruik van overtollige energie voor het warmhouden van oliegestookte ketels ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor opslag in bijvoorbeeld accu’s.

De studenten hebben een blog opgezet om te laten zien hoe de stageperiode op Aruba verloopt. Op de blog zal regelmatig nieuwe informatie geplaats worden.

De blog is te bekijken via www.eptaruba.wordpress.com.


(GL)