• 26/02/2013

Scripties laten schrijven door een ander is groeiend probleem

Steeds meer examencommissies verbieden elke hulp door bedrijfjes die betaalde scriptiehulp aanbieden.

Trefwoorden: #fraude, #scriptiedokter, #scriptiehulp, #srciptie

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET -- Bedrijfjes die betaalde scriptiehulp aanbieden, schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond, meldt de Nederlandse Erasmus Universiteit. Maar, klinkt het, “wie een complete scriptie bij hen wil bestellen is aan het verkeerde adres,” want dat is verboden.

‘Scriptiedokters’ en ‘topbegeleiders’ ondersteunen studenten bij het schrijven van de thesis. Ze beschrijven zichzelf als professionele, externe stagebegeleider die dáár helpt waar dat vanuit de opleiding niet gebeurt.

Veel examencommissies van de Erasmus Universiteit verbieden intussen zelfs zonder meer het inschakelen van betaalde scriptiehulp. Scriptiehulp wordt dan al gauw gezien als fraude.

Allard Marcus, van één van die examencommissies: “Hulp van buitenaf is ongeoorloofd, omdat het gemaakte werk dan geheel of gedeeltelijk niet meer beoordeelbaar is. Het is dan immers niet duidelijk wie het gemaakt heeft. Alleen de coach en co-reader kunnen aanwijzingen geven, verder moet de student het op eigen kracht doen. Zo niet, dan kunnen geen studiepunten worden toegekend.”

Toch is het, helaas, moeilijk om zo'n fraude op te sporen. De examencommissie vermoedt het zelden. “De universiteit hoeft helemaal niet door te hebben dat je gebruik maakt van betaalde scriptiehulp, want je schrijft het wel zelf””, zegt een studente die anoniem wil blijven.

“Je kunt het onder de plagiaatscanner houden, maar daarmee komt niet alle betaalde hulp aan het licht.”


(KV)

Foto wikipedia: Erasmus -waarnaar de Erasmus Universiteit is genoemd- stond bekend voor zijn onafhankelijk denken. Steeds meer studenten, echter, blijken afhankelijk te worden van scriptiedokters om tot een degelijke scriptie te komen.