• 08/03/2013

Half miljoen euro overheidssteun voor industriële softwareontwikkelaars

Sirris heeft een subsidie van bijna een half miljoen euro binnengehaald om ontwikkelaars van software-intensieve producten voor de maakindustrie in Vlaanderen te ondersteunen.

Trefwoorden: #agoria, #KATALICT, #sirris, #software

Lees verder

Techniek

( Foto: Invensys )

ENGINEERINGNET.BE -- Sirris, het aan technologiefederatie Agoria verbonden onderzoekscentrum, heeft een overheidssubsidie van het Agentschap Ondernemen van welgeteld 456.673,14 euro binnengehaald voor een periode van 2,5 jaar.

De steun wordt verleend voor het KATALICT-project, voluit 'Katalysator ter ondersteuning van transformaties van bouwers van software-intensieve producten in Vlaanderen', dat softwareproductbouwers voor de maakindustrie wil ondersteunen. In totaal gaat om een groep van zowat 1.100 Vlaamse bedrijven, laten Sirris en Agoria weten.

Industriële softwareontwikkelaars voor de maakindustrie nemen effectief een speciale plaats in. In tegenstelling tot bedrijven die niet-software producten bouwen, is er veel minder afscheiding tussen het ontwerp- en productieproces.

Het KATALICT-project heeft specifiek voor dit type ontwikkelaars een eigen methodologie ontwikkeld. De methode is belangrijk: de korte procestijd tussen productie en ontwerp zorgt ervoor dat de impact ervan cruciaal is. Softwareproductbouwers moeten namelijk vooral snel zijn, wegens snel wijzigende markt- en technologie-ontwikkelingen.

Concreet wil Sirris begeleiding aanbieden aan 60 Vlaamse bouwers van software-intensieve producten, met de bedoeling 200 bedrijven in de scope van het KATALICT-netwerk te transformeren.

De verleende subsidie valt onder de tweede oproep van het Nieuw Industrieel Beleid, gecoördineerd door het Agentschap Ondernemen.


(bron: Agoria)

CONTACT NEMEN
Bij Sirris: wim.codenie@sirris.be
Bij Agoria: ngrid.reynaert@agoria.be

ACHTERGROND
Het gaat met name om 'coaching' voor softwareproductbouwers. Die zal gebeuren op drie vlakken.

(1) Coaching op het vlak van software-innovatie: advisering met als doel het innovatiepotentieel van een softwarebouwer te verhogen. Met potentieel wordt bedoeld de waarde van het idee of product waarrond het bedrijf werd gebouwd.

(2) Coaching op het vlak van engineering: advisering met als doel een bedrijf meer matuur te laten worden met focus op variabiliteit van softwareproducten en flexibiliteit van softwareontwikkeling. Variabiliteit van softwareproducten is de problematiek van het beheersen van de complexiteit van een product en zijn groot aantal mogelijke varianten, met name het aanpassen van het product voor diverse markten of aan eerder klantspecifieke eisen. Flexibiliteit van softwareontwikkeling is de beheersing van de snelheid van het ontwikkelproces, m.a.w. het verkorten van de doorlooptijd van een ontwikkeling.

(3) Coaching op het vlak van business (go-to-market): advisering met als doel een bedrijf te helpen groeien. Bijv. door het bedrijf te begeleiden op het vlak van andere organisatiemodellen, het opzeten van allianties en nieuwe business modellen.