• 11/03/2013
  • |     BB

Ingrid Lieten: «Vlaams Energiebedrijf moet nu snel vooruit»

Het Vlaams Energiebedrijf wordt geen leverancier, maar zal via PPS-projecten energiebesparing promoten en investeren in innovatie rond duurzame energie. Dat meldt Vlaams minister Ingrid Lieten

Trefwoorden: #ingrid lieten, #lieten, #pps, #vlaams energiebedrijf

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Drive, Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- “De overheid heeft een voorbeeldrol en kan snel een belangrijke energiebesparing realiseren door gebruik te maken van betere isolatie, warmtekrachtkoppeling, intelligente verlichtingssystemen en hoogrendementsglas", aldus Ingrid Lieten.

Het businessplan van het Vlaams Energiebedrijf, één van de doelstelling van het Vlaams regeerakkoord, werd deze ochtend (8 maart 2013) voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Na kritiek op de onzekerheid over de rol van Energiebedrijf, wil Lieten dat het nu snel vooruitgaat.

De hoofddoelstelling blijkt advies bij en begeleiding van energiebesparende projecten te worden, en uitsluitend in overheidsgebouwen. De consument zal er dus geen boodschap aan hebben. Wel administraties, ziekenhuizen, scholen en sociale woningen.

Daarvoor worden PPS'en – publieke-private samenwerkingen – op poten gezet. Eerst worden alle gebouwen in kaart gebracht, daarna trekt het agentschap naar leveranciers op zoek naar centen voor prefinanciering. De investeerders worden vergoed middels een percentage op de gerealiseerde besparing op de energiefactuur.

Ingrid Lieten: “Internationale studies schatten dat eenvoudige energiebesparende maatregelen makkelijk kunnen zorgen voor een daling van het energieverbruik van meer dan 20%.”

Het Vlaams Energiebedrijf moet ook een rol spelen in de energielevering, eventuele groepsaankopen regelen voor de overheid en erop toekijken dat het energievverbruik door de overheid afkomstig is van duurzame bronnen zoals windmolenparken en biomassacentrales.

Het energiebedrijf zal daarbij 'op zoek gaan naar marktopportuniteiten' om zelf te investeren, naar verluidt door ' innovaties rond duurzame energie financieel stimuleren zodat hun positie op de markt versterkt kan worden'. Ingrid Lieten: “Door middel van groeikapitaal kan het Vlaams Energiebedrijf innoverende projecten rond duurzame energie een belangrijke duw in de rug geven.“


LEES OOK
Energie sparen zonder investeren: oplossing voor overheidsgebouwen? - artikel