• 12/03/2013
  • |     BB

Vlaanderen trekt 4 miljoen euro meer budget uit voor kmo's

De recente oprisping van de media dat de helft van alle IWT-innovatiesteun naar slechts enkele grote bedrijven gaat, mist zijn effect niet: Kris Peeters herschikt de KMO-portefeuille.

Trefwoorden: #coaching, #ingrid lieten, #kmo portefeuille, #Kris peeters

Lees verder

Nieuws

( Foto: Openbedrijvendag )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten had naar aanleiding van de kritiek op het IWT al laten weten dat eind vorig jaar een aantal nieuwe initiatieven voor de begeleiding van kmo's binnen de Vlaamse regering waren voorgesteld. Nu laat Vlaams minister-president Kris Peeters weten dat het budget voor innovatie door kmo's – de zogenaamde 'KMO-portefeuille' – met 4 miljoen euro verhoogd is, van 34 miljoen in 2012 tot 38 miljoen dit jaar. De KMO-Portefeuille is niet onbelangrijk: in 2012 deden bijna 32.000 kmo’s er beroep op.

In 2013 wordt, naast de verhoging, ook de besteding van de portefeuille bijgestuurd, naar verluidt 'om meer gerichte subsidies mogelijk te maken'. De bijsturing gaat vooral over 'coaching' via erkende dienstverleners, zoals het IWT.

Ondernemingen kunnen via een eenvoudige internetapplicatie jaarlijks tot 15.000 euro subsidies ontvangen voor opleiding, advies, technologieverkenning (i.s.m. het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) en advies voor internationaal ondernemen (i.s.m. Flanders Investment & Trade).

Daarbovenop kan een onderneming tot 25.000 euro steun genieten voor strategisch advies. De steun bedraagt telkens 50%, met uitzondering van technologieverkenning waarbij de steun 75% kan bedragen.

“Met de kmo-portefeuille slagen we erin om kleine bedrijven te stimuleren op het vlak van opleiding, en verlagen we de drempel voor onze KMO’s om beroep te doen op externe adviseurs”, benadrukt minister-president Kris Peeters.

Hierbij zullen bedrijven waar de bedrijfsoverdracht wordt voorbereid of net gebeurd is en bedrijven die internationaal willen doorgroeien, begeleiding kunnen aanvragen met een maximale financiële tegemoetkoming tot 10.000 euro.

Het besluit van de Vlaamse regering wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Hierna kan de Vlaamse regering een definitieve beslissing nemen.