• 21/03/2013
  • |     BB

VUB-onderzoekers stoppen nieuwe plug-in hybride vol met dataloggers

Onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel koopt nieuwe plug-in hybride van Volvo. Niet om mee te rijden, maar om hem uit te testen. Om hem vol te laden met dataloggers dus.

Trefwoorden: #hybride, #mobi, #vanmierlo plug-in, #volvo, #volvo v60, #vub

Lees verder

research

( Foto: plug-in hybride Volvo V60 )

ENGINEERINGNET.BE -- De auto die het 'MOBIlity Logistics and Automotive Technology Research Centre' heeft aangekocht, is nieuw op de Belgische markt. De VUB-onderzoekers willen hem precies daarom grondig onder handen nemen.

“Het gaat om nieuwe technologie. Toyota en General Motors hebben al zo’n plug-in hybride auto, en nu is er ook Volvo. We hebben hem gekocht omdat we met state of the art-technologie willen werken”, zegt prof. ir. Joeri Van Mierlo van MOBI.

De plug-in hybride Volvo V60 kan volledig elektrisch en dus uiterst milieuvriendelijk rijden met een actieradius van ongeveer 50 km, maar je kan ook opteren voor de hybride-modus waarbij de dieselmotor en de elektrische motor in geautomatiseerde symbiose werken.

"Als onderzoekers kunnen we theoretische modellen maken, maar die moeten je echt wel aan de praktijk toetsen, omdat in het echte verkeer met echte bestuurders de auto’s zich op een andere manier zullen gedragen dan eerst gedacht”, aldus prof. Van Mierlo.

“In de auto’s die we testen – zoals nu de Volvo – plaatsen we allerlei dataloggers om het verplaatsingsgedrag en het elektriciteitsverbruik te meten, het wattuur per kilometer in verschillende omstandigheden, het laadproces, het rijbereik enzovoort."

"Opvallend is hoe de huidige elektrische wagens een slechte inschatting geven van dit rijbereik. Om de bestuurder beter te informeren zijn we nu intelligente indicatoren aan het ontwikkelen voor dit rijbereik alsook voor de laadtoestand van batterijen.”

Wat het elektriciteitsverbruik betreft, hebben de onderzoekers van MOBI bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat veel energie niet alleen naar de wielen gaat, maar ook naar het batterijmanagementsysteem, de airco en allerlei comfort in de wagen.

“Soms gaat het om de helft van de energie die niet naar de wielen gaat”, aldus prof. Van Mierlo.

De onderzoeksgroep MOBI is nauw betrokken bij het open innovatieplatform 'Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen' waarmee Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten de invoering van elektrische voertuigen in Vlaanderen wil versnellen.


ACHTERGROND
Het MOBIlity, Logistics and Automotive Technology Research Centre (MOBI) onderzoekt elektrische en hybride voertuigen om praktische oplossingen te zoeken voor mobiliteitsproblemen en een duurzame logistiek.Gebaseerd op een uitgebreide expertise in duurzame logistiek, externe kosten, verplaatsingsgedrag, elektronische en hybride voertuigen, levenscycli en socio-economische evaluatiemethodes is MOBI bezig met slim beleid en concepten en voorbereiden van hun implementatie.