• 21/03/2013

Files verminderen door slimmer rekenen

Slimme modellen en algoritmes maken het mogelijk om files te verminderen, vooral in gebieden waar veel vrachtwagens zijn, blijkt uit drie proefschriften.

Trefwoorden: #fastlane, #files, #vrachtwagens

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Slimme modellen en algoritmes maken het mogelijk om files te verminderen, vooral in gebieden waar veel vrachtwagens zijn. Dat blijkt uit drie proefschriften waarop is gepromoveerd aan de Nederlandse TU Delft.

“Verkeersstromen bestaan uit verschillende soorten voertuigen, zoals auto’s en vrachtwagens. Toch houden veel modellen geen rekening met de verschillen in de dynamica van deze voertuigen: snel versus langzaam, kort versus lang”, legt Femke van Wageningen-Kessels uit. “Maar de verschillen hebben wél grote invloed op de verkeersstroom en dus op files. Daarom is het voor veel toepassingen, zoals het schatten, voorspellen en regelen van verkeer, van belang dat de verschillen meegenomen worden.”

Het trio promovendi heeft daarom een nieuw model, “Fastlane”, ontwikkeld en toegepast dat de verschillen tussen soorten voertuigen wel meeneemt.

* Met het door Femke van Wageningen-Kessels ontwikkelde model is relatief snel te voorspellen waar over een half uur file zal staan.

* Deze voorspellingen zijn gebaseerd op betere inschattingen van hoe de toestand op de weg er op dit moment uitziet, waar vooral Yufei Yuan zijn bijdrage aan heeft geleverd.

* Thomas Schreiter heeft de inzichten van zijn collega’s toegepast in algoritmen om beter en afzonderlijk advies te kunnen geven aan vrachtwagenchauffeurs en automobilisten in de Rotterdamse haven.

De ontwikkelde methoden kunnen toegepast worden door wegbeheerders, ontwikkelaars van navigatiesystemen en transporteurs om automobilisten en vrachtwagenchauffeurs nauwkeurige filevoorspellingen en beter advies te geven.

De onderzoeksresultaten worden nu al toegepast op de Nederlands website www.regiolab-delft.nl/boshbr.


(KV) (foto wikipedia)