• 21/03/2013

Plezier in je werk: bron van extra energie...

Kent u ze ook? Die collega’s, die ’s morgens vermoeid binnenkomen, naar de koffieautomaat lopen en vervolgens met een trieste blik in het rondkijken, wanneer de dag weer voorbij zal zijn.

Trefwoorden: #BM&O, #energie, #knelpunten, #werk

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET -- Het is een dilemma voor menig manager, hoe daar mee om te gaan? Moet hij met zo’n club 'de oorlog winnen'? Dit soort medewerkers te motiveren, lijkt een 'mission impossible'.

Hoewel, als hijzelf voor die taak voldoende gemotiveerd is, en ervan uitgaat dat het bijna onmogelijk is dat men met zo’n instelling geboren kan zijn, is de eerste stap gezet.

Tweede stap
De tweede stap is dan de vraag waar het verkeerd gegaan zou kunnen zijn? Een moeilijke jeugd is heel vervelend, maar moet inmiddels wel achter de rug zijn. Een verkeerde beroepskeuze kan een reden zijn, of het gemis van een uitdaging, door de als sleur ervaren dagelijks terugkerende taken.

Een haaks daarop staande analyse is ook mogelijk; namelijk het niet meer kunnen bijhouden van de snelle veranderingen in zowel de techniek als de organisatie. Iets waar medewerkers met lang dienstverband en daarmee veel ervaring, zeker niet voor uit zullen komen.

Ze weigeren in te zien dat, door het niet eigen maken van de nieuwe technische ontwikkelingen, hun jarenlange ervaring fors aan waarde heeft ingeboet. In hun beleving ligt de oorzaak daarvan niet bij hen maar elders.

Argumenten als: «Er is nauwelijks communicatie tussen de vloer en het management binnen het bedrijf, men doet maar wat, vroeger was dat duidelijk anders! En financieel wordt het er ook niet beter op. Qua dienstjaren heb ik de top van mijn salarisschaal bereikt en daarmee word ik dan met een kluitje in het riet gestuurd. Moet ik daardoor gemotiveerd raken? Ik heb nog 15 jaar te gaan tot mijn pensioen, het zal mijn tijd wel duren…»

Het is maar een kleine opsomming van zaken die een negatief effect op de betrokkenheid en werklust en daardoor op het resultaat kunnen hebben.

Knelpunten aanpakken
Wanneer de manager streeft naar een goed resultaat, zal hij bereid moeten zijn deze knelpunten aan te pakken. Het houden van individuele gesprekken met alle medewerkers, kost veel tijd, maar is de eerste stap om iedereen weer bij de les te krijgen.

Ga ook na hoe het zit met het opleidingsniveau en investeer in training en scholing waar nodig. Bij de wat oudere medewerkers komt het nogal eens voor dat men zich té oud voelt voor extra training of opleiding. Uiteindelijk zal dit géén punt van discussie mogen zijn.

Wil het bedrijf overleven dan zal het mee moeten gaan, of eventueel vooruit lopen op de ontwikkelingen. Om dat te bereiken heeft elk bedrijf niet alleen de medewerkers nodig die daarin tijd en energie stoppen, maar ook een directie die daarin gelooft en in wil investeren.

Het 'teamwork' moet leiden tot een totaal gevoel van 'ownership' of trots, op het bedrijf als geheel. Het brengt het plezier in het werk en daarmee de energie weer terug.

Motiverende gesprekken
Zelf heb ik, in de rol van interim manager, talloze van dat soort, laten we zeggen 'motiverende twee gesprekken' gevoerd. Een daarvan is me altijd bij gebleven. Aan tafel zittend met één oudere maar technisch uitstekende monteur had ik net vol enthousiasme een toekomstbeeld geschetst voor de afdeling.

Hij keek me eens aan en concludeerde dat het een geweldig verhaal was, maar dat ik het wel kon vergeten om van dit 'zootje', zoals hij het noemde, een team kon maken. Verloren energie zou dat zijn!

Om vervolgens met het statement te komen: «Bos, ik snap niet dat jij nog zoveel energie in deze club wil steken, op jouw leeftijd zou je toch gewoon moeten gaan vissen, in plaats van ver van huis, elke week hier te zitten. Maar je zal wel een 'Kwaad Wief' hebben…»

Daarop ben ik opgestaan, heb de telefoon gepakt, die op de luidspreker gezet en m’n vrouw gebeld met de mededeling dat ik met een man in gesprek ben die vermoedt dat ik een 'Kwaad Wief' heb.

Waarop zij in een schaterlach uitbarstte, en m’n gesprekspartner concludeerde dat ik dan waarschijnlijk een 'Jong Wief' had.

Die conclusie heb ik haar maar doorgegeven en de telefoon neergelegd. Het heeft me veel inspanning gekost, maar ook veel plezier gegeven en ná ruim een jaar, heb ik onder het motto 'opdracht volbracht' afscheid kunnen nemen van een uitstekend team.


Onder de naam BM&O adviesbureau heeft Hans Rudy Bos zich, in de afgelopen bijna 20 jaar in het uitvoeren van bedrijfsdoorlichtingen, begeleiden van veranderingsprocessen en het geven van trainingen op het gebied van onderhoudbeheersing binnen de industrie gespecialiseerd.