• 27/03/2013

Internationaal luchtvaartverkeer verstoort door etherpiraterij

Twee etherpiraten uit het Nederlandse Steenwijk werden onlangs uit de lucht gehaald wegens verstoren van de communicatie tussen piloten tijdens een vlucht.

Trefwoorden: #etherpiraten, #luchtvaart, #luchtvaartcommunicatie, #piraterij

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- De piraten waren daarmee een bedreiging voor de veiligheid van het luchtverkeer.

Het Nederlandse Agentschap Telecom heeft ingegrepen na klachten van de Belgische luchtvaartautoriteiten en Groningen Airport Eelde. Het ging daarbij om het vliegverkeer in de aanvliegroute naar Brussel.

Agentschap Telecom houdt via het eigen landelijk meetnet verstoringen in de ether in de gaten en zet dit instrument ook in bij de opsporing ervan.

Naar aanleiding van de melding van de Belgische luchtvaartautoriteiten is het agentschap een onderzoek gestart en kon via het meetnet, eenvoudig de regio achterhaald worden waar de storing in het vliegverkeer werd veroorzaakt.

Peilauto's van de inspecteurs leverden daarna de specifieke locatie op, vanwaar werd uitgezonden.

Inspecteurs troffen twee etherpiraten in de regio Steenwijk die, los van elkaar, het luchtverkeer verstoorden. De piloten die boven Duitsland en België vlogen en communiceerden met de luchtverkeersleiding, hoorden daardoor in plaats van luchtvaartcommunicatie, Nederlandstalige muziek en ruis.

Eén van de etherpiraten was nog minderjarig, en had niet eerder een waarschuwing gekregen. Hij komt er daarom vanaf met een flinke reprimande.

De tweede piraat was al wel eerder in aanraking gekomen met het agentschap vanwege het illegaal frequentiegebruik in de FM-omroepband.

Hij heeft vrijwillig afstand gedaan van zijn apparatuur en kan daarnaast een sanctie van Agentschap Telecom tegemoet zien.


(bron: Engineers Online, foto: Wikipedia, C130 cockpit)