• 27/03/2013
  • |     BB

Kunststofindustrie: «hoge innovatiegraad compenseert loonkost niet langer»

Stéphane Dalimier (Federplast): «Belgische kunststofindustrie is de meeste innovatieve na Duitsland, maar verliest marktaandeel. Hogere productiviteit compenseert hoge loonkost niet meer. »

Trefwoorden: #Dalimier, #Federplast, #PlasticVision, #Plastiwin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Federplast )

ENGINEERINGNET.BE – Uit een rondvraag bij de leden van de associatie Federplast blijkt dat de producenten van kunststof- en rubberartikelen een moeilijk 2013 verwachten.

"De rondvraag gaf wel vrij uiteenlopende vooruitzichten", geeft voorzitter Stéphane Dalimier toe, "maar de algemene tendens voor 2013 is negatief: 65% rekent weliswaar op enige groei in nieuwe markten, maar 70% verwacht helemaal geen groei in de bestaande."

Na een toename van het productievolume met 3,7% in 2011, was er in 2012 een daling van 2,6%, wat op het niveau is van Frankrijk (-2,7%), maar onder de prestaties van bijvoorbeeld Nederland (-0,7%) en Duitsland (-0,9%).

En Federplast maakt zich zorgen. 'Uit een vergelijkend onderzoek van Eurostat blijkt dat 80% van de kunststof- en rubberverwerkende bedrijven in België innovatief bezig is, wat de tweede hoogste score is na Duitsland', stelt de sectorvereniging, 'maar anderzijds verliest België desondanks marktaandeel'.

'En dat kan alleen maar worden verklaard door de zeer hoge loonlasten, de hoogste in Europa'. Het overheidsbeslag is dus te hoog.

'De hoge productiviteit volstaat niet langer om deze handicap te compenseren: wat betreft productiviteit per eenheid loonkost zit de kunststof- en rubberverwerking in België onder het Europees gemiddelde".

En dus heeft Federplast ingezet op een nog hogere graad van innovatie. Zo nam zij in 2008 het initiatief voor de oprichting in Wallonië van de cluster Plastiwin en in 2009 van de competentiepool Flanders’ PlasticVision.

Dat zijn twee regionale structuren die de kunststof- en rubberverwerkende KMO-bedrijven ondersteunen op het vlak van innovatie. Het probleem dateert dus duidelijk niet van vandaag...


ACHTERGROND
De producenten van kunststof- en rubberartikelen in België vormen zijn een KMO-sector met een bedrijfsgrootte van gemiddeld 45 werknemers. Wanneer men de producenten van kunststof- en rubbergrondstoffen (chemiemultinationals) meerekent, dan vertegenwoordigt de kunststof- en rubberindustrie binnen Agoria, essenscia en Federplastin totaal 304 bedrijven, 34.000 werknemers en een omzet van € 14 miljard.