• 27/03/2013
  • |     BB

Industrie: «dure elektriciteitsprijs blokkeert (onze) investeringen»

«Zonder trendbreuk in elektriciteitsprijs is voortbestaan van industrie bedreigd.» Dat stellen de industriële verbruikers. «Hoge energiekosten blokkeren investeringen.»

Trefwoorden: #aperam, #arcelormittal, #basf, #deloitte, #dow, #dow, #febeliec, #ineos, #lanxess, #umicore, #umicore, #umicore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dow )

ENGINEERINGNET.BE – 'De Belgische industrie betaalt een veel hogere elektriciteitsprijs dan haar concurrenten in de buurlanden. Zonder trendbreuk is het voortbestaan van de industrie in ons land bedreigd'.

Met die niet mis te verstane waarschuwing pakt de vereniging van industriële verbruikers Febeliec uit nadat ze door Deloitte een vergelijkende studie liet uitvoeren. Al even duidelijk is de boodschap van Febeliec-directeur Peter Claes: "Hoge energiekosten blokkeren investeringen".

En ook: "Ons land heeft niet alleen een loonnorm nodig, maar ook een energienorm zodat de elektriciteitsprijs de industrie niet wegjaagt uit België”, zo zegt Claes nog.

Dat de elektriciteitsprijs duur is in vergelijkingen met onze buurlanden is al langer geweten. Maar nu weten de grootverbruikers zich geruggensteund door een studie die uitgevoerd is door een gereputeerd bureau als Deloitte. Dat objectiveert de discussie over de cijfers.

Deloitte heeft namelijk voor de eerste maal in kaart gebracht hoeveel de industriële verbruikers in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland betalen voor hun elektriciteit. De resultaten wijzen naar verluidt op 'significant hogere prijzen' in België.

Uit het onderzoek blijkt overduidelijk, aldus Febeliec, dat de Belgische industriële verbruikers voor hun elektriciteitsprijs – zijnde marktprijs, transportkosten, belastingen en heffingen - méér betalen dan hun buitenlandse concurrenten.

De voornaamste oorzaak zijn de maatregelen die de overheden in onze buurlanden namen om de energieprijs te drukken. Volgens de studie loopt het verschil - naargelang verbruik en regio – zelfs op tot 12 à 45 %.

België blijkt vooral bijzonder slecht te scoren op het vlak van de belastingen en heffingen. Terwijl in de buurlanden deze meerkosten ingeperkt worden, bij voorbeeld voor energie-intensieve activiteiten, of via een degressief tarief en een plafond, 'gaan ze in ons land uit de bocht'.

Voor het totaal van de Belgische industrie zou het om een meerkost van vele honderden miljoenen euro per jaar gaan.

Peter Claes: “Als we industriële tewerkstelling in België willen behouden, moet de elektriciteitsfactuur dringend omlaag. De overheid heeft hiertoe de sleutel in handen."

"We vragen dan ook dat de regeringen in ons land de hoogste prioriteit geven aan deze uitdaging en ons op hetzelfde prijsniveau brengen als de concurrerende buurlanden."

Of, zoals hij al liet weten: "Hoge energiekosten blokkeren investeringen". En kosten dus jobs.


ACHTERGROND
Febeliec telt als leden 23 bedrijven: Air Liquide, Air Products, Aperam, ArcelorMittal, Aurubis Belgium, BASF Antwerpen, Bayer, Bekaert, Borealis Polymers, Dow Belgium, Duferco, Evonik Degussa Antwerpen, Infrabel, Ineos, Lanxess, Nyrstar, Praxair, Sol , Solvay, Tessenderlo Chemie, Umicore, Unilin en Yara. Samen vertegenwoordigen zij ruim 80% van het industriële verbruik van elektriciteit en aardgas in België en zo’n 230.000 industriële jobs.