• 02/04/2013
  • |     BB

Belg Kristof Soete over technisch onderhoud op Antarctica

Hoofdtechnicus Kristof Soete over technisch onderhoud van het Belgische Prinses Elisabeth-station op de Zuidpool: "Standaardelektronica overleeft hier niet lang".

Trefwoorden: #Alain Hubert, #Antarctica, #International Polar Foundation, #Kristof Soete, #Nansen, #Panasonic, #Prinses Elisabeth

Lees verder

research

( Foto: © International Polar Foundation )

ENGINEERINGNET -- De Antarctische zomer zit er op en daarmee ook de vijfde missie van het Belgische Prinses Elisabeth-poolstation op Antarctica. Niet alleen beheerder International Polar Foundation en expeditieleider Alain Hubert tonen zich tevreden, ook hoofdtechnicus Kristof Soete heeft er een goede missie opzitten.

Dit jaar stond de missie in het teken van twee grote onderzoeksprojecten in opdracht van de Brusselse universiteiten VUB en ULB. Eén team onderzocht de aftakeling van de ice shelf. Het bestudeerde met andere woorden hoe het poolijs afglijdt naar het water en wat daar de gevolgen van zijn. Een ander team verzamelde meteorieten op het Nansen Ice Field (zie ook onderaan).

Technische apparatuur heeft het moeilijk in het ongure poolklimaat. Hoofdtechnicus Kristof Soete: "Op Antarctica laat technisch materieel het wel eens afweten. Hoewel niet alle uitval even kritiek is, moet een tractor of stroomgenerator wel snel hersteld kunnen worden om het onderzoek niet te vertragen.“

Sponsor Panasonic greep de poolmissie aan om het kunnen van zijn industriële notebook te testen, zag dat het goed was en zet nu – althans naar de pers - uiteraard een charmeoffensief in om met de prima resultaten uit te pakken.

”Pen en papier zijn geen optie bij temperaturen van -35°C en ook standaardelektronica overleeft niet lang. In tegenstelling tot onze ervaring met andere computers, hebben we met de notebooks nooit problemen gehad”, legt Soete uit.

De notebooks wordt naar verluidt gebruikt als diagnose-apparaat om materieelstoringen te identificeren en te repareren, maar ook om de wetenschappelijke bevindingen veilig te registreren.

Soete: “Het touchscreen helpt hen met de data-invoer in het veld, de connectiviteitsopties verzekeren dataverzending en de indrukwekkend lage failure rate zorgt ervoor dat ingevoerde data nooit verloren gaat.”


LEES OOK:
Belgische wetenschappers ontdekken meteoriet van 18 kg op Antarctica
Belgische onderzoekers zoeken naar stuk van maan of Mars op Zuidpool

EN OVER EEN ANDERE MISSIE MET BELGISCHE ONDERZOEKERS
Meetresulaten IceCube-project slaan met verstomming