• 03/04/2013
  • |     BB

Nieuwe trajectcontrolesystemen langs E17 ‹flitsen› 18.634 voertuigen

In één week ‹flitsten› de drie nieuwe trajectcontrolesystemen langs E17 in Gentbrugge en Wetteren/Erpe-Mere al 18.634 automobilisten. Vanaf nu wil minister Hilde Crevits elk jaar één nieuw systeem installeren.

Trefwoorden: #crevits, #E17, #trajectcontrole

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Langs de E17 op het viaduct in Gentbrugge richting Antwerpen en op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere in beide richtingen zijn drie nieuwe trajectcontrolesystemen in gebruik genomen.

Bij trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig tussen twee punten gemeten. Op het begin- en het eindpunt van een trajectcontrole worden foto’s gemaakt.

De foto’s van eenzelfde voertuig worden door het computersysteem aan de hand van nummerplaatherkenning gematcht. Als blijkt dat de gemiddelde snelheid van het voertuig hoger ligt dan de toegelaten snelheid worden de gegevens van de overtreding naar de federale politie doorgestuurd.

Het parket staat in voor de vervolging. Naast het bepalen van de gemiddelde snelheid van een voertuig kan de installatie ook geseinde voertuigen en pechstrookrijders detecteren.

Er was al een eerste controlesysteem actief, langs de E17 op het viaduct in Gentbrugge richting Kortrijk, en 'daarvan waren de resultaten hoopgevend', stelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Nu zijn daar drie systemen bij gekomen : op het viaduct van de E17 in Gentbrugge richting Antwerpen (1,9 km) en langs de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere (7,4 km) in beide rijrichtingen. Al 18.634 automobilisten liepen de eerste week tegen de lamp.

Het gaat om een lang stuk autosnelweg zonder op- en afritten. De camera’s en infraroodflitsers werden aan bestaande bruggen opgehangen.

De 3 installaties zijn samen goed voor een investering van ca. 925.000 euro. De bedoeling is om in de toekomst per jaar één nieuw systeem te installeren.

Vlaams minister Crevits : “Bij de plaatsing van trajectcontrolesystemen komt de verkeersveiligheid op de eerste plaats. Uit de eerste voorlopige bevindingen blijkt trajectcontrole inderdaad de verkeersveiligheid ten goede te komen met minder verkeersslachtoffers als gevolg."

"Daarnaast merk je dat trajectcontrole voor een rustiger wegbeeld zorgt, voor een betere doorstroming en voor minder geluidsoverlast.”