• 04/04/2013

Virginia Tech onderzoekers ontwerpen grote robotkwal (+video)

De onderzoekers van het Virginia Tech College of Engineering stelden onlangs een prototype van hun levensechte, autonome robotkwal voor.

Trefwoorden: #batterijen, #Cyro, #kwallen, #onderzoek, #robot, #Virginia Tech

Lees verder

research

( Foto: screenshot video Virginia Tech College of Engineering )

ENGINEERINGNET -- Dit prototype, 'Cyro', is een groter model van de robotkwal, die dit team onthulde in 2012. De eerdere robot, RoboJelly, heeft ongeveer de grootte van een hand, en lijkt op de typische kwallen gevonden langs de stranden.

De nieuwe 'Cyro'-robotkwal is ongeveer 173 cm breed en weegt ongeveer 77,27 kilogram. Hij werkt met een herlaadbare nikkel-metaalhydride batterij.

Beide robots maken deel uit van een project ter waarde van 3,9 miljoen euro, gefinancierd door het Amerikaanse Naval Undersea Warfare Center en het Office of Naval Research.

Het doel is om zelfstandig robots te water te laten voor de controle en bewaking van het milieu, om het leven in zee bestuderen, om oceaan verdiepingen in kaart brengen en om oceaanstromingen te controleren.

De robotkwal zal zelfstandig en gedurende verschillende maanden onder water moeten kunnen werken, vermits ingenieurs niet in staat zullen zijn om reparaties onmiddellijk uit te voeren of om de batterijen te vervangen.

Tijdens proeven (zie ook in de video onderaan) toonde de 'Cyro' het vermogen om zelfstandig te zwemmen, waarbij zijn uiterlijk en bewegingen lijken op die van echte kwallen. De robotkwal kan gelijktijdig verzamelen, opslaan, analyseren en zintuiglijke gegevens meedelen.


(GL)

Video: eerste test van de robotkwal in een zwembad