• 09/04/2013
  • |     BB

Mogelijk therapeutische effecten van hop in bier onderzocht

Beschermen hopextracten en hop in bier tegen kanker en ontstekingen? Ko Catoor van de UGent ging er in zijn doctoraatsonderzoek naar mogelijke therapeutische effecten.

Trefwoorden: #adme, #catoor, #hop, #hopbitterzuur, #kanker, #ugent

Lees verder

research

( Foto: Sabmiller )

ENGINEERINGNET - Het aantal wetenschappelijke studies over de heilzame effecten van hop(bitter)zuren op vlak van gezondheid groeit steeds verder: ze beschermen tegen kanker en ontstekingen, hebben gunstig effect bij stofwisselingszieken…

Toch is nog weinig bekend over hun absorptie, distributie, metabolisme en eliminatie (ADME), belangrijke aspecten bij de beoordeling van de effecten van deze verbindingen voor zowel preventief als therapeutisch gebruik.

Tegenwoordig worden opgezuiverde extracten van hopzuren op de markt gebracht als voedingssupplement, maar het meest bekende gebruik van hopzuren is als bitterstof in bier. De zuren zijn in hoge concentraties in bier aanwezig en spelen een rol bij de bewaring en bij de stabiliteit van het bierschuim.

In zijn doctoraatsonderzoek onderzocht Ko Cattoor de absorbtie, distributie, metabolisme en eliminatie van hopzuren door middel van in vitro en in vivo experimenten. In een eerste studie bekeek hij de absorptie van hopzuren in maag en darmen. De dunne darm is meestal de beste plaats voor opname in het bloed.

De resultaten uit deze eerste studie toonden aan dat de meeste hopzuren efficiënt en snel geabsorbeerd worden. Nadat een stof opgenomen is doorheen de darmwand, kan ze in het bloed circuleren en bepaalde weefsels bereiken.

Men beschrijft dit als een ‘biologisch beschikbaar’ product, een noodzakelijke voorwaarde voor therapeutisch activiteit. Uit de studie bleek dat, althans in konijnen, dat voor de meeste hopzuren, maximumconcentraties in het bloed gemeten werden die inderdaad een gezondheidseffect kunnen opleveren.

Ook bleken de types hopbitterzuren die vaak gebruikt worden in de brouwerij, vlot afgebroken te worden, via metabolisme of door micro-organismen.

De experimenten in vivo werden op konijnen uitgevoerd. Met extrapolaties van deze resultaten mensen moet men voorzichtig zijn. Om te kunnen veralgemenen zou een mens ongeveer 500 mg hopzuren moeten innemen.

Dit komt overeen met de dosissen die vandaag de dag beschikbaar zijn in voedingssupplementen op basis van hop, maar om dezelfde hoeveelheid via bier in te nemen moet een mens minstens enkele liters drinken.

Om conclusies te kunnen trekken naar effecten op mensen, zijn dus extra studies nodig waarin zowel voedingssupplementen als inname van bier moeten worden onderzocht. Maar de eerste resultaten lijken alvast veelbelovend te zijn.