• 10/04/2013

Chemische reactiviteit eenvoudiger bepalen met ultrakleine gradiëntchip

Nanotechnologen van onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente hebben een minuscule chip ontwikkeld waarmee je eenvoudig op micrometerschaal gradiënten kunt creëren.

Trefwoorden: #chemisch, #chip, #gradient, #Universiteit Twente, #zuurgraad

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.NL -- Een gradiënt is de geleidelijke overgang van een specifieke eigenschap, zoals de zuurgraad. Het ontwikkelde systeem maakt het mogelijk om op een efficiënte manier de reactiekinetiek van allerhande biologische of chemische reacties te bepalen.

Voor veel chemische en biologische reacties is het van groot belang om te weten hoe goed en hoe snel de betrokken stoffen met elkaar reageren. Zo wil je voor industriële processen bijvoorbeeld zo nauwkeurig mogelijk weten onder welke condities je reactie optimaal verloopt.

Het bepalen van deze reactiviteit is echter lang niet altijd even eenvoudig. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu een systeem ontwikkeld waarmee je eenvoudig kunt bepalen wat de reactiekinetiek is van reacties die aan een oppervlak plaatsvinden.

Het systeem bestaat uit een reactieoppervlak op een glasplaatje waarboven (in de vloeistoffase) de reactie kan plaatsvinden. Het glasplaatje is voorzien van twee elektroden, die zich op honderd micrometer van elkaar bevinden.

Met een elektrisch spanningsverschil tussen de elektroden, kun je een chemische gradiënt (zoals een pH-gradiënt) aanleggen boven het oppervlak. Door vervolgens te kijken hoe snel de reactie op verschillende plaatsen tussen de elektroden verloopt, kun je de reactiekinetiek van de reactie bepalen. Voorheen moest je een reactie meerdere malen uitvoeren, onder allerlei verschillende condities.

Met deze chip, kun je in een keer een groot scala aan condities testen.


(GL)

ACHTERGROND
Het onderzoek is uitgevoerd door Sven Krabbenborg, Carlo Nicosia, Pengkun Chen en Jurriaan Huskens van de Molecular Nanofabrication Group van het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente. Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door NWO.