• 10/04/2013

Scheppersinstituut investeert in ‹remote› werken

Niet enkel ingenieurs krijgen in het beroepsleven met automatisering te maken. Ook operatoren en technisch personeel moeten vandaag de basis onder de knie hebben om taken uit te voeren.

Trefwoorden: #licenties, #PLC, #remote werken, #Scheppersinstituut, #Siemens

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE -- Vandaar dat het technisch onderwijs meer lesuren aan automatisering wil wijden. De ene school gaat hierbij al wat verder dan de andere.

Zo startte het Scheppersinstituut in Wetteren dit schooljaar met een aanbod waarbij leerkrachten en leerlingen over de nodige licenties voor software kunnen beschikken. Het initiatief kwam tot stand via een samenwerking tussen leerkrachten, de ICT-dienst van de school en Siemens.

Industriële elektriciteit en automatisering is in het Scheppersinstituut een vast onderdeel in het lespakket van het 7de jaar industriële elektriciteit, 6de jaar elektrotechnieken, 6de jaar elektromechanica, 6de jaar industriële wetenschappen, 6de jaar elektriciteit & elektronica en het 7de jaar automotive.

Het accent van de lessen ligt voornamelijk op het gebruik en programmering van PLC’s. Johan De Mol, leraar Industriële elektriciteit en automatisering: «Dat is ook maar normaal, aangezien PLC’s het hart vormen van alle machines die in de industrie draaien.

Iedereen die in een fabriek werkt, moet weten wat dit onderdeel is en hoe het functioneert. Want enkel op die manier is het mogelijk om de nodige inzichten in de industriële processen te verwerven en de taken op een correcte manier uit te voeren.»

Up-to-date dankzij actie
Om de leerlingen met PLC’s vertrouwd te maken, had het Scheppersinstituut in 2003 25 exemplaren van de Siemens S7-200 aangekocht. Johan De Mol: «Net als informatica, evolueren ook PLC’s aan een razendsnel tempo.

Vandaar dat deze versies eigenlijk niet meer aan de vereisten van de markt voldeden. Maar de schoolbudgetten zijn teruggeschroefd, zodat we niet in upgrades konden investeren.

Gelukkig lanceerde Siemens vorig jaar een speciale actie voor haar S7-1200 en HMI, die we voor een derde van de prijs konden aankopen. En zo kunnen de scholieren vandaag weer met een volledig up-to-date PLC experimenteren.»

‘Remote’ werken
Er wordt vooral gewerkt op logische schakelingen, timers en tellers. Aan het eind van het schooljaar dienen de leerlingen in staat zijn om een automatiseringsproces te programmeren.

Johan De Mol: «Vandaar dat de lessen erg praktijkgericht zijn: er wordt daadwerkelijk met de PLC gewerkt en deze maakt ook deel uit van de geïntegreerde proef, beter bekend als eindwerk. Sommigen hebben met de uren praktijk voldoende om de materie onder de knie te krijgen, maar anderen hebben nood aan extra tijd om te oefenen.

Alleen was dat tot voor kort niet mogelijk: we hadden niet genoeg licenties om deze bij elke leerling te installeren. Vandaar dat we het idee hebben opgevat om ‘remote werken’ toe te laten. Met andere woorden: de leerlingen kunnen thuis of vanop eender welke locatie in de school inloggen op het netwerk om toegang tot een plc-licentie te krijgen.

Dit laat toe om op vrije momenten te oefenen, ik kan effectief ‘huiswerk’ geven en ik kan ze ook buiten de schooluren bijstaan met raad en daad. De schaarste aan PC’s binnen de school wordt opgevangen omdat leerlingen nu met hun eigen laptop kunnen inloggen.En tenslotte komen we hiermee nog een stapje dichter bij het echte bedrijfsleven, want vandaag zijn machine-interventies van op afstand gemeengoed geworden.»


door Els Jonckheere, Vacatech Magazine