• 10/04/2013

Grontmij gaat Polen helpen tegen overstromingen

Grontmij Polen werkt mee aan een uitgebreid programma rond de stad Wroclaw om de naar schatting 2,5 miljoen inwoners te beschermen tegen periodieke overstromingen.

Trefwoorden: #advies- en ingenieursbureau, #Grontmij, #hoogwaterbescherming, #overstromingen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grontmij )

ENGINEERINGNET.NL -- De bevaarbare rivier de Oder loopt bijna 750 kilometer lang dwars door Polen. De rivier is de oorzaak van frequente rampzalige overstromingen, het meest recent in 2010, maar met verwoestende gevolgen in 1997.

Dit project is een verlenging van de oorspronkelijke opdracht, waarover eind 2012 overeenstemming werd bereikt. Het programma loopt tot 2014. De verlenging heeft een projectwaarde van 2,8 miljoen euro.

Het gehele programma is opgezet om het bestaande hoogwaterbeschermingssysteem voor onze klant Dolnośląski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych (de Neder-Silezische raad voor verbetering en waterstructuren in Wroclaw (DZMiUW)) te moderniseren en te verbeteren.

De bedoeling is om een beter systeem voor hoogwaterbescherming te ontwerpen. Bovendien werd een joint venture aangegaan met Artelia en Ekocentrum, verantwoordelijk voor de bewaking en evaluatie van en het toezicht op het milieubeheersplan en het totale projectmanagement.

"Het is een complexe opdracht", bevestigt Maciej Chrzanowski, Country Managing Director van Grontmij in Polen. "De hele streek heeft regelmatig te kampen met overstromingen, vooral in het voorjaar. Het programma zal de pieken van de Oder verminderen en de efficiëntie van de bestaande hoogwaterbescherming verbeteren, ook door capaciteitsvergroting van de riviergeulen die door en rondom Wroclaw stromen. Dit is een project dat voor de gehele regio van belang is en een positieve invloed op het hele land zal hebben. We zijn erg blij dat we een bijdrage leveren aan een van de grootste hoogwaterbeschermingsprogramma's van Polen tot nu toe."

Het advies- en ingenieursbureau ontwikkelde reeds een masterplan voor het beperken van het overstromingsrisico voor Jakarta in Indonesië en kreeg vorig jaar de opdracht voor het ontwerpen van een overstromingsmodel voor de Turkse stad Bodrum.


(GL)