• 10/04/2013
  • |     BB

Bouwgroep Besix bundelt krachten met Australische Watpac

Overname Watpac moet Australische ambities van Besix in bouw-, waterbouwkundige en mijnbouwprojecten verder vorm geven.

Trefwoorden: #Besix, #bouw, #bouwgroep, #mijnbouwprojecten, #Overname, #waterbouwkundig, #Watpac

Lees verder

Nieuws

( Foto: Atlas Copco )

ENGINEERINGNET.BE -- Nadat de Belgische bouwgroep Besix al in januari 2012 een megacontract kreeg toegewezen in Australië, neemt het nu de lokale marktspelers en sectorgenoot Watpac over. Dat moet de markt van de bouw- en burgerlijke bouwkundige projecten voor Besix openbreken.

De eerste stappen van Besix in Australië dateren van begin 2012. Toen zette het een tijdelijke vennootschap op met Thiess voor de bouw van een 420 meter lange kaaimuur en 960 meter lange golfbreker voor een LNG-terminal van Chevron.

Het vervolg kwam er in de vorm van een eigen filiaal, met een aantal Belgische ingenieurs en onder de leiding van Belgisch senior management.

Die démarches blijken hunnen zijn vruchten af te werpen, want nu neemt Besix een belangrijke participatie - van 15% - in het kapitaal van Watpac, één van de grotere lokale spelers op het vlak van bouw, waterbouwkundige en mijnbouwprojecten.

Zo was het beursgenoteerde Watpac, opgericht in 1983, in 2012 goed voor een omzet van 1,35 miljard AUD. Vooral de stevige orderportefeuille in de mijnbouw geldt als een belangrijke troef in de sterk op rondstoffen gerichte Australische economie.


ACHTERGROND
Besix is de grootste bouwgroep in België, met een omzet van 2,1 miljard euro in 2012. Het bedrijf telt 18.000 medewerkers in 17 landen over 4 continenten.