• 11/04/2013
  • |     BB

Zweedse Inteno neemt Vlaamse starter Cloud Friends over (+video)

Vlaamse startup Cloud Friends ontwikkelt domotica-apps met overheidssteun van IWT en iMinds. Via de overname wil Inteno de volgende stap zetten naar het digitale huis.

Trefwoorden: #cloud, #Cloud Friends, #Inteno, #open source-platform

Lees verder

Nieuws

( Foto: iMinds/Vimeo, Erik Horemans )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor Inteno is het de eerste stap naar voor de cloud bestemde IT-technologie. "Toen we Cloud Friends oprichtten, was de idee om residentiële gateways (zoals settop boxes voor tv's) door te ontwikkelen tot servers voor het digitale huis ', zegt Erik Horemans, een van de oprichters. "Met die gateway als thuisserver kunnen de providers extra diensten aanbieden aan hun klanten. Door onze technologie met die van Inteno te combineren, wordt dat nu realiteit."

In de praktijk heeft de drie man sterke Vlaamse starter een portaalsite waar het diverse apps verkoopt. Dat kunnen er zijn voor het aansturen van verwarming of verlichting in een huis, om een harde schijf via een smartphone aan te spreken of om toegang te krijgen tot een bewakingscamera. "Onze visie is dat alle domotica in een huis toegankelijk moet zijn vanaf verschillende toestellen", stelt Horemans. "En vooral vanaf smartphones."

Conny Franzén, CEO van Inteno: "Wij van onze kant hebben een open source-platform voor thuisgateways ontwikkeld om software naar het digitale huis te uploaden. Via de portal van Cloud Friends kan de consument nu (domotica) apps naar zijn gateway – de settop box - opladen."

Het overnamebedrag werd niet vrijgegeven, maar het Zweedse bedrijf bevestigt alvast verder te willen investeren in Cloud Friends. Franzén: "We gaan de Belgische tak uitbreiden en zullen er de basis voor onze verdere Europese expansie van maken."


ACHTERGROND
Inteno heeft dochterondernemingen en kantoren in Zweden, Noorwegen, Finland en
Denemarken en is een onderdeel van de Kamisch-groep, een 750-medewerkers tellende onderneming met acitviteiten in dertien landen.