• 15/04/2013

Cholesterol speelt een rol in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer

Onderzoekers van het UCL maken een doorbraak bij het onderzoek naar de symptonen van de ziekte van Alzheimer.

Trefwoorden: #Alzheimer, #cholesterol, #onderzoekers, #UCL

Lees verder

Nieuws

( Foto: UCL )

ENGINEERINGNET.BE -- Als we over cholesterol praten denken we in eerste instantie dat het zich handelt over de cholesterol die onze bloedvaten doet verstoppen, maar niets is minder waar.

Het orgaan dat in proportie de meeste cholesterol bezit is deze van de hersenen. De hersenen vertegenwoordigen 2 procent van ons lichaamsgewicht, maar bezit in totaal 20% cholesterol. Dit houdt in dat in onze hersenen cellen actief zijn die hun eigen cholesterol percentage Moeten synthetiseren alsook elimineren. Dit is het geval bij neuronen.

Deze vaststelling is een premiere. Men weet al 20 jaar dat er een relatie bestaat tussen Cholesterol en Alzheimer. De man heeft in de hersenen proteïnen die de cholesterol transporteren. Sommige mannen bezitten een speciaal soort eiwit, waarbij ze 10 maal meer de kans hebben Alzheimer te krijgen.

De UCL onderzoekers hebben nu ontdekt dat deze specifieke soort van eiwit, verantwoordelijk voor de karakteristieken van Alzheimer, het syntheseproces en de eliminatie van neuronen controleert.

Bij de patiënten die de ziekte van Alzheimer vertonen kan een abnormaal metabolisme van deze proteïne de balans verstoren. Dit is de balans die er voor zorgt dat de cholesterol wordt gesynthetiseerd en geëlimineerd. Men heeft deze balans nodig voor de neuronale activiteit.

De onderzoekers van het UCL proberen nu deze balans te herstellen door medicatie te testen die de synthese stimuleert en de cholesterol elimineert.
Resultaten verkregen bij het testen van muizen die de ziekte van Alzheimer bezitten zijn tot nu toe bemoedigend.


(LVD)