• 15/04/2013

Waterschap en gemeenten gebruiken warmte uit rioolwater

Waterschap Groot Salland startte onder het thema ‘Energie uit de waterketen’ een aantal bijzondere energieprojecten.

Trefwoorden: #energie, #waterketen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL -- Waterschap Groot Salland startte onder het thema ‘Energie uit de waterketen’ een aantal bijzondere energieprojecten.

*In Raalte gaat de restwarmte van de rioolwaterzuivering het zwembad verwarmen en in Deventer wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor gescheiden inzameling van afvalwater.

Groot Salland startte in dat verband, met de gemeente Raalte, een demonstratieproject. Katrien Bijl, projectleider bij het waterschap: "Raalte vindt duurzaamheid een belangrijk thema. En het gemeentelijke zwembad bood een goede praktijkcase, mede omdat het op slechts 600 meter van de rioolwaterzuivering ligt.”

“De haalbaarheidsstudie is inmiddels met succes afgerond. Hieruit kwam naar voren dat het met subsidie haalbaar is om de warmte van het gezuiverde afvalwater – het effluent- te benutten voor het verwarmen van het zwembad. Via een installatie met onder andere een warmtewisselaar en warmtepomp bij het zwembad wordt de restwarmte gebruikt voor de warmtevoorziening van het zwembad."

*In Deventer is het waterschap nog bezig met een haalbaarbaarheidsstudie. De gemeente wil in dat geval een duurzame woonwijk realiseren. Bijl: "Het onderzoeksproject dat we nu uitvoeren moet de haalbaarheid en toepassing van het gescheiden inzamelen van afvalwater aantonen, zodat het op termijn ook toepasbaar is in de duurzame wijk.”

“In het onderzoeksproject, genaamd Deugd 2, voeren wij twee onderzoeken uit. Eén naar een vernieuwend inzamelsysteem van 'grijs' water, dus afvalwater afkomstig van wasmachine, douche, etcetera; en een onderzoek dat zicht richt op 'zwart' water, dus toiletwater: hierbij wordt het afvalwater dat in de woning via een vacuümtoiletsysteem wordt ingezameld, vermengd met groente- en fruitafval en vervolgens vergist, waarna biogas ontstaat."


(KV) (foto waterschap Groot-Salland)