• 15/04/2013

Besturen luiden de alarmbel over hun financiële toestand

Omwille van de slechte financiële toestand, dienen veel centrumsteden hun begroting aan te passen. Dit kan de dienstverlening op termijn aantasten.

Trefwoorden: #Besturen, #centrumsteden, #financiële toestand, #voka

Lees verder

Nieuws

( Foto: ECB )

ENGINEERINGNET.BE -- De schepenen van financiën van de Vlaamse centrumsteden uiten hun bezorgheid over de financiële situatie van hun bestuur. Volgens hen zou de dienstverlening in het gedrang kunnen komen. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, erkent dat de uitdagingen voor gemeenten aanzienlijk zijn.

“Maar net zoals bedrijven de gevolgen ervaren van de economische crisis en zich moeten aanpassen, geldt dat voor de lokale overheden. Men moet de tering naar de nering zetten”, stelt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Er is zeker nog ruimte voor verbetering zonder dat de dienstverlening daaronder lijdt.”

Voka heeft de lokale besturen al eerder gewaarschuwd voor de gevolgen van de economische crisis en de stijgende kost van bijvoorbeeld de pensioenlast.

Libeer: “Het is positief dat men het probleem nu onderkent, en merkt dat er bespaard zal moeten worden. Het verbeteren van de gemeentelijke financiën moet in de eerste plaats komen van een verhoogde efficiëntie. Nieuwe belastingen of het vertragen van investeringen zijn uit den boze.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat er nog ruimte is voor het kostenbesparingen en verbeterde efficiëntie van de lokale overheden, terwijl de dienstverlening op peil blijft”, gaat Jo Libeer verder.

“Gemeenten kunnen daarbij leren van elkaar of ook meer diensten bundelen. We denken dan aan integratie van gemeentelijke en OCMW-taken bijvoorbeeld, of het uitbesteden van onderhoud van gemeentelijk patrimonium. Een andere mogelijkheid tot besparen is het delen van software onder diverse gemeenten die nu elk eigen programma’s gebruiken voor zaalreservaties, toegang tot sportcomplexen, uitreiken van vergunningen, enzovoort…”


(LVD)