• 17/04/2013
  • |     BB

Van Hool toont design trolleybus voor Zwitsers openbaar vervoer

Busbouwer Van Hool toont ontwerp van trolleybus waarvan het er 33 voor openbare vervoersmaatschappij in Zwitsers kanton Genève mag bouwen.

Trefwoorden: #Exqui.City, #TPG, #Transports Publics Genevois, #van hool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE – Het eerste exemplaar in de versie die Van Hool mag bouwen voor de openbare vervoersmaatschappij Transports Publics Genevois (TPG) zal op een lokale Zwitserse vakbeurs gepresenteerd worden. Van die bus bestelde TPG in totaal 33 stuks.

Het gaat om het zogenaamde 'Exqui.City'-model, een 18m lange, gelede trolleyversie, waarvan in nauwe samenwerking met TPG een aangepaste versie geconstrueerd wordt.

Bijzonder aan het voertuig is bijvoorbeeld dat het over een dubbel aangedreven tractie beschikt, wat de Genève-versie bijzonder geschikt maakt voor een parcours waarbij op korte afstanden redelijke hoogteverschillen overbrugd dienen te worden. De voertuigen zullen dit en volgend jaar in dienst genomen worden.

Van de Exqui.City staan intussen 92 te bouwen bussen in Van Hools orderboekje: 27 diesel-hybride voertuigen van 24m voor Metz,3 diesel-hybride stuks van 24m voor Barcelona, 9 hybride-trolleys van 18 meter voor Parma, 5 diesel-hybride voertuigen van 24m voor Luxemburg en 15 CNG-hybride voertuigen van 24m voor Malmö.


ACHTERGROND
Van Hool is een Belgische onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947, is gevestigd in Koningshooikt (België). Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.000 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree.