• 24/04/2013
  • |     BB

Wave Pioneer energieboei luidt finale testfase Vlaams FlanSea-project in

‹Dit is Belgisch› Vlaams FlanSea-onderzoeksproject in laatste fase: prototype energieopwekkende ‹Wave Pioneer›-testboei moet weg effenen naar commercialisering.

Trefwoorden: #Cloostermans, #Contec, #DEME, #Electrawinds, #energie, #flansea, #golfenergie, #golfenergieconvertor, #Spiromatic, #ugent, #wave pioneer

Lees verder

research

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE- Gisteren is in aanwezigheid van ondermeer minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SPA) het definitieve proefmodel van de blauwe golfslagconvertor Wave Pioneer te water gelaten in de haven van Oostende. De proefboei, gebouwd ongeveer schaal 1:2, transformeert de beweging van golfslag naar elektrische energie.

De tewaterlating is slechts het officiële gedeelte, na enkele weken wordt het testapparaat versleept naar een andere locatie op ongeveer één kilometer voor de kust, waar het tot eind 2013 aan finale testen zal onderworpen worden.

Op deze proeflocatie zal het testapparaat voorzien worden van allerlei meet- en registratieapparatuur om een beter inzicht te krijgen in enerzijds de productie (efficiëntie) en anderzijds de belastingen en sterkte. De onderzoekers willen vooral nagaan hoe de mechanische onderdelen van de convertor reageren in een zoutwateromgeving die onderworpen is aan getijdenwerking en matige golfslag.

De ‘overleefbaarheid’ van de golfenergieconvertor is hierbij een even belangrijke factor als de efficiëntie. In deze fase zal de convertor nog niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

Drie jaar durend project
Daarmee zit het FlanSea-project - Flanders Electricity from the Sea - in de laatste fase van een driejarig ontwikkelingstraject. In het volgende stadium willen de initiatiefnemers – de Universiteit van Gent samen met een consortium van onder meer Haven Oostende, DEME Blue Energy, Cloostermans, Electrawinds, Spiromatic en Contec - de nodige financiële middelen trachten te vergaren om het concept te commercialiseren.

Het werkingsprincipe van de Vlaamse Wave Pioneer – 'point absorber – is eenvoudig: een drijflichaam verankerd met een kabel aan de zeebodem volgt de beweging van de golf en zet hierbij de lineaire op- en neergaande beweging om in een rotationele beweging van een lier. Gekoppeld aan twee motoren in de boei die dienen als generator, wordt de mechanische energie omgezet in elektriciteit.


Werkingsprincipe van de Wave Pioneer

Op langere termijn wil het consortium golfenergieconvertoren uitzetten binnen de bestaande offshore windmolenparken. 'Zo wordt de schaarse ruimte op zee optimaal benut, kan de elektriciteitsproductie van deze parken verhoogd worden', stelt het consortium.

Ook projecten in andere landen
Een unieke technologie mag Wave Pioneer niet genoemd worden: vooral in landen waar er van nature een groot golfvermogen aanwezig is zoals het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Ierland, Japan, Australië en de VS, zijn er verschillende golfenergieconvertoren in ontwikkeling.

'Ondermeer in deze landen zijn er reeds verschillende financieringsmechanismen aanwezig om deze innovatieve, toekomstgericht technologie te ondersteunen', stelt het consortium in een mededeling.

Overigens kreeg ook het FlanSea-project voor 2,4 miljoen euro onderzoekssubsidies van het IWT, maar of er ook verdere overheidssteun komt voor de commercialisering, is nog niet duidelijk.

Er zijn wel verschillen tussen de ontwikkelingspistes van de verschillende onderzoekscentra. Zo hebben de Vlamingen een convertor uitgedokterd die zich leent voor matige golfslag, met als voorbeeld het zuidelijk deel van de Noordzee. Het gemiddelde golfvermogen van matige deining wordt geschat op 6,5KW per meter.

Dat is veel minder dan bijvoorbeeld voor de Ierse kust. Andere landen en researchcentra concentreren zich daarom vooral op 'rendabeler' technologieën voor veel ruwere zeeën. Dat stelt heel andere eisen qua robuustheid en mechanische sterkte.

Een voorbeeld hiervan is het concept van een boei (bijvoorbeeld Schotse 'Green Ocean Energy'-project) dat de deining via zijdelings gemonteerde vlotters 'capteert' en een hydraulische motor aandrijft. Die staat op zijn beurt weer in verbinding met een stroomgenerator. De bedoeling is de twee vlotters (de hele constructie meet 50 meter!) aan de voet van een windturbinepyloon te bevestigen.

De Britten hebben overigens grootse plannen: ze willen tussen 2015 en 2023 niet minder dan 7.500 à 8.300 windturbines op zee installeren.


(foto: Electrawinds)


'Green Ocean Energy'-boei met zijdelingse vlotters (Foto: Ansys)

LEESTIPS
FlanSea zet eerste testmodel golfenergieconvertor uit

Golfenergie: FlanSea-project wekt hoge verwachtingen - artikel met PDF uit Engineeringnet Magazine

...EN OVER ANDER VLAAMS PROJECT
OWI-lab moet pioniersrol Belgische offshore bestendigen - artikel

PROJECTVERLOOP
In de eerste twee jaar van het project werd de expertise binnen het projectteam aangewend om diepgaand onderzoek (hydraulisch, mechanisch, elektrisch) te verrichten, een golfenergieconvertor te ontwikkelen, te bouwen en in laboratorium- en atelieromstandigheden te testen.
Er werd stap voor stap gewerkt, rekening houdend met de gebruikelijke fasen van een complexe productontwikkeling. Eerst werd het concept uitgewerkt, gevolgd door testen op een schaalmodel (schaal 1:10 - labotesten in het Waterbouwkundig Laboratorium van Borgerhout). Daarna werd een proefopstelling uitgebreid droog getest in het montageatelier.