• 26/04/2013
  • |     BB

12 Vlaamse bedrijven presenteren ‹Electric Powertrain›-technologie (+video)

Researchcentrum Flanders’ Drive presenteert samen met 12 Vlaamse bedrijven volledig in Vlaanderen ontwikkelde aandrijftechnologie voor elektrisch rijden. Ontworpen voor de wereldmarkt.

Trefwoorden: #e-mobiliteit, #electric powertrain, #flanders drive, #ingrid lieten

Lees verder

research

( Foto: Flanders' Drive, Renilde Craps )

ENGINEERINGNET.BE -- Flanders’ Drive, het Vlaams onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie, werkte de voorbije drie jaar intensief samen met twaalf Vlaamse partnerbedrijven om een technologie te ontwikkelen voor de toekomstige markt van de e-mobiliteit. Dat project kreeg de naam 'Electric Powertrain' mee.

Het kenniscentrum pakt nu uit met het ontwikkelingsresultaat en gaf in aanwezigheid van Vlaamse minister voor innovatie Ingrid Lieten voor de eerste maal een publieke demonstratie. De nieuwe hoogtechnologische aandrijflijn moet in de toekomst de positie van de deelnemers als kennisbedrijven bij de bouwers van de volgende generatie elektrische voertuigen versterken. Net zoals bijvoorbeeld vandaag een aantal Belgische engineeringbedrijven zich internationaal weet te positioneren dankzij de ervaring die ze opdeden bij de bouw van windturbineparken voor de kust.

De aandrijflijn werd bij wijze van demo speciaal ontworpen en gevalideerd voor een Range Rover Evoque, maar 'de technologie laat zich toepassen op alle elektrische en hydride voertuigen', zo beklemtonen de deelnemers.

In het project lag de focus op een energiezuinige elektrische aandrijving met individueel aangedreven wielen, vooral met het oog op een goede voertuigcontrole en veel rijcomfort. Het rijgedrag van het voertuig werd onderzocht op de testbanen van Lommel Proving Ground.

Het technische hoogstandje is alvast – een goede zaak – zeer sterk Vlaams getint. Directeur Flanders’ Drive Renilde Craps daarover: “We hebben in dit onderzoeksproject bijvoorbeeld heel bewust gekozen voor een in Vlaanderen ontwikkelde geschakelde reluctantiemotor (redactie: van Inverto, zie onderaan link naar artikel in Engineeringnet Magazine)."

"Deze motor is heel robuust en veilig, bevat geen dure magneten en leent zich uitstekend tot het remmen op de motor en het gebruiken van de energie die hierbij vrijkomt."

"De aandrijflijn omvat ook een innovatief batterijpakket dat bijzonder geschikt was om kennis te verwerven over regeneratief remmen.”

De consortiumpartners voorzien de komende jaren een groeiende vraag naar dit type technologie. Temeer daar volgens de Europese wetgeving tegen 2020 de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s drastisch omlaag moet.

De omgebouwde Range Rover Evoque zal nu verder als onderzoeksplatform worden gebruikt in het Europees project 'Electric-Vehicle Control of Individual Wheel Torque for On- and Off-Road Conditions'.

De doelstellingen van dit onderzoek zijn het verbeteren van het energieverbruik, het reduceren van de remafstand en het optimaliseren van de versnellingsrespons van een volledig elektrisch voertuig.


QUOTE
Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten tijdens de eerste publieke demonstratie: “Ik ben bijzonder trots op de resultaten van dit project. Deze gezamenlijke ontwikkeling van expertise en vernieuwende technologie voor het groene voertuig van de toekomst biedt de betrokken Vlaamse grote bedrijven en KMO’s de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen tot wereldspelers of om hun positie als wereldspeler te bestendigen. Flanders’ Drive bevestigt hiermee nogmaals haar leidende rol in de transformatie van onze klassieke Vlaamse voertuigindustrie naar een slimme en groene mobiliteitsindustrie.”

LEESTIPS
Slim vliegwielsysteem van Punch - column
Eerste echte geschakelde reluctantiemotor uit Vlaanderen - artikel

CONSORTIUM
Dit zijn de partners die met Flanders’ Drive samenwerken aan het onderzoeksproject:
Arteco: koelmiddelen voor elektrische voertuigen
CTS: nieuwe concepten van koeling/opwarmen
Dana: functionele veiligheid van elektrische voertuigen
EIA- Electronics: EMC vereisten en specificaties voor elektrische voertuigen
Imec/NXP: vermogenselektronica op basis van GaN
Inverto: integratie/validatie van SR motor in aandrijflijn
LMS: systeemeisen en specificaties als deel van integratieproces
Punch Powertrain: verder ontwikkelen activiteiten in elektrische aandrijflijn
Triphase: onderzoeks- en testsystemen voor batterijsystemen
Umicore: relatie materialen – prestatie van het batterijsysteem
Voxdale: inzichten batterijconcepten, warmtehuishouding en simulatie
Flanders’ DRIVE: integratie, architectuur, energiemanagement, batterijsystemen

DE CENTEN
Het project werd financieel ondersteund door de Vlaamse overheid. Voor dit project was een totaal budget van € 3.533.884,79 voorzien. Het consortium heeft van de Vlaamse overheid via IWT een subsidie van € 2.827.107,83 ontvangen.


INTERNATIONALE VERSIE
Om de Engelse versie van dit artikel naar collega's te mailen, bezoek Engineeringnet.eu: Consortium Develops Revolutionary Electric Car Drive Train Technology (+video)

Video: