• 26/04/2013

Natural Plastics gaat Noorse bomen vastzetten met bio-ankers (+video)

Het Nederlandse bedrijf Natural Plastics gaat biologisch afbreekbare verankeringen voor bomen leveren aan L.O.G. AS te Noorwegen.

Trefwoorden: #afbreekbare, #biologisch, #duurzaam bomen planten, #eclogie, #verankeringen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Natural Plastics )

ENGINEERINGNET.NL -- Normaal krijgt elk nieuw aangeplant boompje een paal naast zich om het aan vast te zetten zodat het beschermd is tegen harde wind. Maar voor het maken van die palen, moeten bomen worden gekapt.

Natural Plastics ontwikkelde een nieuw systeem van boomankers om zo het kappen van gezonde bomen voor palen te voorkomen. Dit Keeper Systeem zet jonge bomen ondergronds vast met biologisch afbreekbare materialen. Deze kunststof, Cradonyl geheten, is gemaakt van afval uit de voedingsmiddelenindustrie, zoals bietenpulp, maïsstengels en aardappelresten. Tegen de tijd dat de boom een goed wortelstelsel heeft gevormd, is het hele systeem verteerd.

Het Keeper Systeem verankert de wortelkluit via scheerlijnen die verbonden zijn met vier ankers. Bevestiging is een fluitje van een cent. Daarna komt rondom de kluit een waterscherm dat het vocht bij de kluit houdt met daarin een drainagebuis. Ook deze zijn biologisch afbreekbaar.

Een nieuw aangeplante rij bomen ziet er zonder paaltjes mooier uit. Ook groeit de boom 20 tot 30% beter, omdat de stam en de kwetsbare boomschors niet meer wrikken in de bevestigingsband van de paal. Een boom die vrij kan bewegen maakt veel sneller haarwortels aan.

Bovenal vermindert het de CO2-uitstoot: die ligt bij het Keeper Systeem op 171 gram per boom, terwijl het maken van een paal uit een gezonde boom maar liefst 5000 keer zo veel CO2 kost. Een middelgrote gemeente kan – afhankelijk van de hoeveelheid te planten bomen – met dit systeem snel voldoen aan haar CO2 reductiedoelstellingen.

Het contact met het Noorse bedrijf L.O.G. AS waaraan Natural Plastics nu hun Keeper Systeem gaat leveren is tot stand gekomen met hulp van Syntens Innovatiecentrum. Dit Nederlandse adviescentrum helpt innovatieve bedrijven bij het betreden van de markt, zoals het aanvragen van patenten en marktonderzoek.

Onlangs organiseerde het centrum voor de eerste keer het Greenlab International, tezamen met het Enterprise Europe Network en de Wageningen Universiteit. In een internationaal biobased business MKB-matchmaking werden 90 deelnemers, waarvan een derde uit het buitenland, met elkaar verbonden.


(LH)

Video: