• 03/05/2013
  • |     BB

Europa wil transparanter energiefacturen tegen 2015

Universiteit Gent en Power-Link nemen samen met twee Oostendse bedrijven deel aan Empowering-project. Europa wil energiefactuur transparanter maken voor de consument.

Trefwoorden: #argus, #Empowering, #energiefactuur, #eos, #Power-Link, #ugent, #Universiteit Gent

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE – Europa wil dat alles wat met de energiefacturen te maken heeft eenvoudiger en duidelijker wordt voor de consument. Het trekt daarvoor de nodige fondsen uit, zowat 1,5 miljoen euro, en lanceerde er begin april 2013 een speciaal project voor: Empowering.

Dat moet - online - instrumenten uitwerken waarmee diezelfde consument aan de hand van de bedragen op zijn factuur zal kunnen berekenen hoe en waar er nog energie te besparen valt.

'Meer informatieve facturatiediensten implementeren, en zo energieprestatie-programma’s en de ontwikkeling van energiediensten optimaliseren', heet het in de officiële mededeling.

Europa wil zo met name de weg naar energiebesparingen effenen, in het kader van zijn 2020-doelstellingen: 20% minder broeikasgassen, 20% meer hernieuwbare energieproductie en 20% meer energie-efficiëntie tegen 2020.

De bedoeling is eerst de tools uit te werken, en deze daarna te testen op een doelgroep van ruim 270.000 Europese consumenten. In september 2015 moet het project rond zijn.

De projectpartners ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de startvergadering van 16 en 17 april in Barcelona, in goede banen geleid door de Spaanse projectcoördinator CIMNE.

Voor België nemen de UGent en Power-Link de honneurs waar. Ook de Oostendse bedrijven EOS en Argus Technologies verlenen hun medewerking aan het project.


ACHTERGROND
Twaalf organisaties uit 5 Europese landen zijn bij Empowering betrokken: Spanje (International Center for Numerical Methods in Engineering, Grup El-Gas, GISCE-TI SL), Frankrijk (Hespul Association, Gas Electricity of Grenoble, Local Energy and Climate Agency of Grenoble Area), Italië (Politecnico di Torino, Iren Energia Spa, SINERGIE Consortium Limited Company, Municipality of Reggio Emilia), Denemarken (Energimidt Infrastruktur A/S) en België (Universiteit Gent, Power-Link).