• 02/07/2013

Gratis elektrisch tanken in zeven treinstations van NMBS

Véél elektrische of hybride auto's zijn er (nog) niet, maar NMBS wacht niet op de grote doorbraak: het rustte al 7 treinstations uit met laadpalen. Tanken is tot eind 2014 gratis.

Trefwoorden: #haek, #infrabel, #jannie haek, #laadpaal, #nmbs, #olympus

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS, spoorbaas Jannie Haek )

ENGINEERINGNET.BE - De NMBS heeft vandaag de eerste elektrische laadpalen in zeven stationsparkings in gebruik genomen. In Vlaanderen gaat het om de stations van Brugge, Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Leuven en Hasselt.

Dat is nog maar de start, tegen oktober 2014 zullen er daar in heel België nog eens 24 bijkomen in de parkings die uitgebaat worden door B-Parking. Dan zullen voertuigen die op hun baasje staan te wachten zich meteen ook elektrisch kunnen voltanken.

De laadpalen zijn onderdeel van een netwerk op basis van Vlaamse technologie. Het opladen verloopt 'intelligent': de auto’s worden geladen op het moment dat het energieverbruik van de spoorwegen het laagst is via zogenaamde energiebalancering of smart grid.

Deze methode wordt momenteel uitgetest in de Vlaamse proeftuin Olympus in samenwerking met netwerkbeheerder Infrabel. Voor de klanten impliceert dit dat hun verbruik tot eind 2014 niet wordt aangerekend.

Van het netwerk zullen ook enkele andere 'operatoren' gebruik maken. Dat zijn in de beginfase BeCharged, The New Motion en ThePluginCompany. De bedoeling is dat gebruikers op korte termijn met hun laadkaart op alle palen van deze exploitanten terecht kunnen.

Wat die gebruiker daarvoor nodig heeft, is een klantenkaart van B-Parking. Dat kan of de huidige barcode klantkaart of de Mobib-kaart zijn die nu wordt verdeeld aan de stationsloketten en die tegen juni 2014 alle oude klantenkaarten zal vervangen.

Zo'n Mobib-kaart (5 euro), te koop aan het NMBS-loket, is er vooral voor de occasionele gebruiker bestemd die geen abonnement of klantenkaart B-parking heeft. Op de kaart - die trouwens het gebruik van trein, (MIVB) bus/metro, parking, cambio en Blue-bike verenigt - zal ook een e-laadproduct kunnen worden opgeladen. Ook deze dienst is tijdens de proefperiode tot eind 2014 gratis.

In al de parkings met laadpalen kunnen (binnenkort) ook elektrische fietsen worden opgeladen en in een tiental ook scooters. Ook aan de stations Brussel-Zuid en -Centraal en Brussel-Luxemburg zijn vanaf begin volgend jaar laadpalen voor elektrische fietsen te vinden, laat de NMBS nog weten.


(Bert Belmans)

CITAAT
De eerste klant is er naar verluidt al: de Vlaamse administratieve centra. Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois plant elektrische laadfaciliteiten op de eigen parkings, maar juicht het initiatief van de NMBS toe. Bourgeois: "25 % van de nieuw aangekochte wagens moet er één zijn op een alternatieve brandstof en 5 % moet elektrisch of plug-in hybride voertuig zijn. De aankoop van deze wagens is één ding, het opladen een ander."

Gedelegeerd Bestuurder van de NMBS Jannie Haek: “Dit initiatief past in onze genetwerkte mobiliteitsidee, door ook de gebruikers van elektrische wagens een kwaliteitsaanbod in de stations aan te bieden."