• 10/05/2013
  • |     BB

Performance Chemicals onder druk: mogelijk banenverlies bij Lanxess Kallo

Investeringsbudget 2013 daalt van 700 naar 600 miljoen euro, banenverlies in fabriek voor rubberchemicaliën in Kallo ‹wordt niet uitgesloten›.

Trefwoorden: #banen, #heitmann, #job, #kallo, #lanxess, #rubber, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Lanxess, Axel Heitmann )

ENGINEERINGNET - Het chemieconcern Lanxess schroeft zijn investeringsbudgetten wereldwijd voor 2013 van de eerder geplande 650 à 700 miljoen euro terug tot ongeveer 600 miljoen euro. Dat is het gevolg van de kwakkelende autobandenmarkt.

Het chemiebedrijf kondigt daarnaast herstructureringen aan die mogelijk banen kunnen kosten. “Wij zijn niet immuun voor sterke dalingen van de vraag. Daarop reageren wij altijd proactief”, zei voorzitter van de raad van bestuur Axel Heitmann.”

Al in het begin van het jaar was de onderneming in zijn segment Performance Polymers gestart met tijdelijke stilleggingen van installaties en had het zijn zogenaamde ‘flexibele asset management’ en kostenbeheersing uitgevoerd. Nu plant de groep naar verluidt ‘bijkomende maatregelen in het segment Performance Chemicals’.

De omzet van het getroffen segment Performance Chemicals staat onder druk: de verkoop daalde in een jaar tijd met 7 procent tot 520 miljoen euro. Dat was naar verluidt te wijten aan de zwakke vraag vanuit de bouwsector als gevolg van de lange winter en de slechte cijfers van de business units die gericht zijn op de bandenindustrie.

Lanxess produceert op vier sites in België: twee in Kallo, een in Lillo en een in Zwijndrecht. Een van de sites in Kallo produceert rubberchemicaliën en valt onder het Performance Chemicals segment.

Dat de herstructurering daar banen zal kosten, wordt door het management niet uitgesloten. In de fabriek werken een 200-tal mensen. “Maar,” zegt Heitmann, “onze maatregelen zijn niet louter gericht op kortetermijnbesparingen. Wij willen in dit segment op middellange en lange termijn het concurrentievermogen van de internationale vestigingen verhogen.”

Eerder deze maand werd ook de productie in Zwijndrecht stilgelegd wegens een dalende vraag. Die zou in begin juni weer operationeel worden. In totaal werken in België zo’n 1.450 mensen voor de onderneming.


LEESTIP
Voorspelling: budgetten procesindustrie ‹iets onder druk› in 2013
Nieuw rapport wijst uit dat Nederlandse procesbedrijven in 2012 omzetgroei realiseerden, maar voor 2013 houden leveranciers best rekening met ‹iets› teruggeschroefde investeringsbudgetten.