• 13/05/2013

Inagro onderzoekt betere benutting van korrelmaïs

Het Belgische onderzoeksinstituut neemt deel aan een Europees project voor valorisatie van organische restproducten.

Trefwoorden: #Inagro, #korrelmaïs, #landbouw, #maïs

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE -- Korrelmaïs staat als gewas in de top 3 van het totale landbouwareaal in Vlaanderen. Jaarlijks levert deze maïs 400.000 ton droge stof op, bestaande uit spil, schutblad en stro. Tot nu toe blijft dit materiaal vrijwel geheel onbenut.

Het gescheiden oogsten van spil, schutblad en de korrel kan een meerwaarde creëren voor de landbouwer. De spil is bijvoorbeeld te gebruiken voor vergisting of in de bio-raffinage. Het digestaat dat overblijft na vergisting kan als mest worden gebruikt. Ook is het mogelijk deze reststromen te gebruiken als strooisel, absorptiemiddel of veevoer. Het stro kan de bodem voorzien van koolstof, door een deel op het land te laten liggen.

Op dit moment is er één machine in Vlaanderen die spil en schutblad gescheiden van de korrel oogst. Deze rotormaaidorser staat nu te koop en Inagro zoekt ondernemers die deze machine willen overnemen. Dit is een eerste stap in het opzetten van een hele keten voor betere valorisatie van restproducten van korrelmaïs.

Inagro zet dit project op in het kader van het Europese ARBOR-project: ‘Accelerating Renewable Energies through valorisation of Biogenic Organic Raw material’. Dit project heeft steun ontvangen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling via INTERREG IVB en de provincie West-Vlaanderen.

Andere partners zijn de Hogeschool Gent en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Zie voor meer informatie over het ARBOR-project en eventuele subsidiemogelijkheden:
http://www.nweurope.eu


(LH)