• 14/05/2013

Nieuwe ontwikkelingen in de plantencelbiologie

The University of Western Australia publiceert een aantal baanbrekende ontdekkingen in de plantencelbiologie.

Trefwoorden: #membraan transporters, #Professor Rana Munns, #The University of Western Australia

Lees verder

research

( Foto: The University of Western Australia )

ENGINEERINGNET -- Volgens de 12 beste plantbiologen ter wereld zal een reeks van nieuwe ontdekkingen in de plantencelbiologie ons helpen om de levering van voedsel en energie te verhogen voor onze snel groeiende wereldbevolking.

The 12 experten inclusief, Winthrop Professor Rana Munns van 'The University of Western Australia's School of Plant Biology and Institute of Agriculture', beoordelen en rapporteren over de recente snelle ontwikkelingen van het plantbiologisch onderzoek in het laatste nummer van het tijdschrift Nature.

Met de veronderstelling dat de globale wereldbevolking met 25% zal stijgen tegen 2050, groeit de noodzaak op duurzame productie van voedzaam voedsel, dat van cruciaal belang is voor de gezondheid van mens en milieu. Wetende dat de grens van 15 procent van het aardoppervlak om gewassen te produceren quasi bereikt is, zijn innovatieve oplossingen nodig zijn om meer voedsel op bouwland te produceren.

Recente ontwikkelingen tonen aan dat gespecialiseerde planten, membraan transporters kunnen gebruiken om de opbrengsten van de voornaamste gewassen te verbeteren en te verhogen. Het gehalte aan nutriënten verhogen de weerstand tegen belangrijke spanningen, waaronder zoutgehalte, ziekteverwekkers en toxiciteit van zware metalen. Dit kan het beschikbare akkergrond significant uitbreiden.

Membraan transporters zijn een klasse van gespecialiseerde eiwitten die planten gebruiken om voedingsstoffen uit de grond op te nemen, suiker te transporteren en alzo toxische stoffen zoals zout en aluminium tegen te gaan.

In de krant omschrijft professor Munns het onderzoek naar natrium transporter genen uit planten en hun toepassing in de fokkerij van zout-tolerante tarwe rassen. Haar werk is een van de weinige voorbeelden waarbij fundamenteel onderzoek is vertaald in praktische toepassingen en heeft geresulteerd in een verbeterde opbrengst van maximaal 25 procent op zout-aangetaste bodems.

In de krant omschrijven de auteurs onder meer ook de rol van de transporteiwitten in bewegende essentiële micronutriënten in graan en het potentieel om de opname van belangrijke mineralen zoals stikstof en fosfor te manipuleren. Dit in combinatie met het onderzoek hoe de suikertransporters kunnen worden gemanipuleerd ten einde de plantenziekten te bestrijden.


LVD)