• 15/05/2013

De boten van Wals diving & marine service leggen met TUBUS veilig aan

Ze zijn klein, zwart en onopvallend. Geen wonder dat zelfs ontwerpers, die de TUBUS-structuurdempers nog niet zo goed kennen, ze eerder voor noodstoppers houden.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #boten, #TUBUS, #Wals diving & marine service

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Wals diving & marine service )

ENGINEERINGNET -- Dat de van co-polyester elastomeer vervaardigde machine-elementen tot krachtpatsers kunnen worden houden velen voor onmogelijk.

Het veilig afremmen van onderhoudsboten bij de windmolenparken midden in de Noordzee bewijst het tegendeel.

Aan land zijn ze omstreden, op zee daarentegen wordt er algemeen een groot potentieel in het kader van de energierevolutie aan toegeschreven: we hebben het over windturbines. Met hun enorme afmetingen is de verzameling van de vele windturbine-wieken voor sommige aanschouwers zelfs een bekoorlijk beeld.

Omdat ze van dichtbij bekeken nog steeds imposant maar niet echt mooi zijn zullen hun dagelijkse bezoekers geen toeristen maar servicetechnici zijn. Hier komen de experts van het Nederlandse bedrijf Wals diving & marine service er aan te pas.

Zij hebben de taak kabelreparaties en onderhoudswerkzaamheden aan de windturbines uit te voeren. Het aanmeren was voor de Wals-teams, die als specialisten in onderwaterwerk tot ver buiten Nederland bekend zijn, gedurende een heel lange tijd een echt avontuur. Want in tegenstelling tot het aanmeren aan land heeft men vanwege de golfslag en de beperkte ruimtelijke mogelijkheden een constructie nodig die doet denken aan een hoogwerker om een veilige overstap mogelijk te maken.

Het uiterlijk ervan suggereert dat het daarbij om een hydraulisch beweegbare korf gaat. Vanwege veiligheid rondom gaat het echter bij deze constructie om een star, aan de boot bevestigd object. Voor de kapitein van de onderhoudsboot is het zaak het hele gewicht van de boot en zelfs 20 procent extra veilig af te remmen.

Dit extra aan massa laat zich verklaren door de te verwachten botssnelheid van 0,5 m/s en de kracht van de golven. Lange tijd had de firma Wals, uit het direct aan de inham van het IJ gelegen havenstadje IJmuiden, daarom ook met schade aan haar lichte, van polyester vervaardigde transportschepen, te kampen.

Bovendien bestond er ook voor de veiligheid van de werknemers altijd een potentieel restrisico. Er moest een nieuwe en gemakkelijk in te bouwen oplossing komen. Ombouwen van de schepen moest, wanneer dat ook maar enigszins mogelijk was, worden vermeden.

ACE ook in de Benelux-landen de eerste partner voor dempingsoplossingen
ACE is wereldmarktleider in industriële schokdempers en bovendien fabrikant van innovatieve en hoogwaardige dempingsoplossingen.

Deze reputatie is echter nog niet genoeg om ook buiten de Duitse grenzen eerste aanspreekpartner te zijn voor gevallen zoals hierboven beschreven.

Want zelfs in tijden van globalisering, de mogelijkheid tot telefonisch vergaderen of skypen via internet is en blijft de persoonlijke relatie voor de meesten het doorslaggevende criterium voor duurzame partnerschappen.

Daarbij gaat het in de zakenwereld net als thuis. Daarom heeft ACE-Duitsland met Han Titulaer en Ralf Küppers al sinds jaren twee mannen ter plaatse die niet alleen de Nederlandse taal machtig zijn maar ook het centrale punt van hun privéleven daar hebben en daarmee haast onvermijdelijk een hoge affiniteit met alle maritieme belangen hebben.

Vanwege dat feit was het het Benelux-team van ACE na een korte beschrijving van de kwestie snel duidelijk dat het hier niet om het afremmen tot op een precies punt aankomt. Zo werd voldaan aan een voorwaarde om, in plaats van uit te kijken naar industriële schokdempers, zich te richten op geschikte TUBUS-structuurdempers.

Hierdoor zou ongeveer 70 procent aan kosten kunnen worden bespaard, zonder dat dit ten koste zou gaan van de veiligheid, zoals dit het geval zou zijn met rubberen dempers of stalen veren, omdat deze de onaangename eigenschap hebben om relatief snel te verbrossen of af te breken.

De TUBUS-structuurdempers van ACE, vervaardigd van copolyester-elastomeer, zijn echter berekend op 1 miljoen lastcycli. Bij vier keer aanmeren per dag kunnen deze inbouwklare en onderhoudsvrije elementen dus gemakkelijk ook nog aan volgende generaties schepen worden doorgegeven.

Ook de bestendigheid van hun materiaal tegen zeewater en omgevingstemperaturen van - 40 °C tot 90 °C maakt ze ideaal voor gebruik op de schepen van Wals diving & marine service. Na afweging van alle belangrijke gegevens, zoals de eerder genoemde massa en botssnelheid, besloot Han Titulaer in nauw overleg met Paul van Tongeren, de Nederlandse ontwerper uit de eigen gelederen van Wals, in totaal vier TUBUS-structuurdempers van het type TS84-43 te installeren.

TS staat daarbij voor de axiaal zacht dempende serie van deze machine-elementen, de 84 voor de diameter en de 43 voor de maximale slag in mm. Ondanks deze geringe afmetingen en het daarmee samengaande gewicht van slechts iets meer dan 400 gram is zo'n element al in staat bij constante belasting 460 Nm per slag te absorberen.

Wanneer de TUBUS - zoals in de meeste van zijn toepassingsvoorbeelden - alleen voor noodsituaties is bestemd, stijgt deze waarde zelfs nog tot 644 Nm per slag.

Gecombineerd gebruikt verrichten de vier machine-elementen zo betrouwbaar hun diensten, dat zich sinds hun middels de verstrekte bevestigingsbout voltooide installatie geen schade meer heeft voorgedaan aan het acht ton zware schip.

Om voor nog meer en nog zwaardere situaties te zijn toegerust biedt ACE in totaal zes series met bijna 100 afzonderlijke producten, die behalve de hier aanwezige lineaire karakteristieken ook de degressieve en progressieve afdekken en in extreme gevallen zelfs krachten van zo'n 18.000 Nm kunnen absorberen.

In dit specifieke geval is Paul van Tongeren ervan overtuigd met het ACE Benelux-team de juiste leverancier gevonden te hebben: "Alles werkt perfect", zegt hij, en is verheugd dat de TUBUS machine-elementen in tegenstelling tot de boten en de door hen aangestuurde windmolenparken onderhoudsvrij zijn.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.