• 27/05/2013

Gadget haalt benodigde stroom uit levende plant (+video)

Plant-e heeft het eerste product ontwikkeld dat op elektra werkt uit planten. Deze spin-off van de Wageningse Universiteit heeft nog veel meer in petto.

Trefwoorden: #elektriciteitswinning, #elektronen, #Plant-e, #plantenwortels, #Wageningse Universiteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: Plant-e )

ENGINEERINGNET.NL -- Deze technologie oogst de elektronen bij de wortels van planten. Dat werkt als volgt: planten produceren organisch materiaal met behulp van zonne-energie, via fotosynthese. Een deel van dit materiaal scheiden de wortels uit. Bacteriën die rond de wortels leven, breken deze materie af en daarbij komen elektronen vrij.

Deze elektronen worden afgegeven aan een elektrode. Door hier nu een tweede elektrode aan te koppelen gaan de elektronen van de ene naar de andere elektrode stromen en ontstaat er elektra. De plant ondervindt hier geen hinder van en groeit gewoon door. Zodoende kan er permanent elektra worden opgewekt.

Plant-e is opgericht door onderzoekers David Strik en Marjolein Helder en bestaat nu drie jaar. Dit bedrijf heeft het patent op deze technologie. Zij hebben nu een gadget ontwikkeld die op stroom van planten werkt: een Bromelia levert genoeg energie om een wereldbol te laten draaien (Plant-e World).

Dit is een symbolisch voorbeeld want Plant-e is gericht op de ontwikkeling van grootschalige projecten zoals elektriciteitswinning uit groene daken en natuurgebieden, zonder deze te beschadigen.

Het bedrijf is nu bezig om via crowdfunding 100.000 euro op te halen voor verdere investeringen. Een kwart van dit bedrag is al binnengehaald.

Investeren in Plant-e kan vanaf 80 euro waarvoor je onder meer Plant-e World kado krijgt. Andere investeringen zijn mogelijk ten bedrage van 1.000 euro, 2.500 euro of 5.000. Voor 10.000 euro krijg je vijf gadgets ter waarde van 400 euro en twee jaar 4% rente over het geïnvesteerde bedrag dat na drie jaar in zijn geheel wordt terugbetaald, inclusief de rente.

Zie voor meer informatie:
Plant e-world.


(LH)

Video: