• 28/05/2013

Eandis zoekt technische leveranciers en producenten voor Vlaams warmtenet

Eandis heeft het plan opgevat om in Vlaanderen warmtenetten te installeren. Het is daarvoor op zoek naar decentrale energieproducenten, maar ook technische leveranciers en contractanten.

Trefwoorden: #aardgas, #eandis, #energie, #stadsverwarming, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE – Eandis, verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van het Vlaamse distributienetwerk van aardgas en elektriciteit, wil warmtenetten gaan installeren in Vlaanderen.

Naar eigen zeggen beschouwt het bedrijf de markt voor warmtenetten als 'gelijkaardig aan de markt voor elektriciteit en aardgas'. Drie rollen kunnen worden gedefinieerd: de producent, de netwerkbeheerder en de leverancier.

Omdat de productie en de levering van warmte niet tot de core business van Eandis behoren, laat de onderneming weten op zoek te zijn naar zowel producenten van thermische energie (warmte), als technische leveranciers en contractanten.

Meer concreet gaat het om volgende producenten:
- Producenten van warmte die kan worden gekoppeld aan warmtenetten: producenten van groene warmte, zoals bestaande of nieuwe installaties: afvalverbranding, warmtekrachtkoppeling, biomassacentrales, energiecentrales, …
- Producenten die als back-up en tijdens piekverbruik kunnen worden ingeschakeld
- Leveranciers van warmte die de taak op zich nemen om de energie van de producenten te kopen en ze te verkopen aan de eindgebruikers. De leverancier is verantwoordelijk voor de facturatie van de energie en de distributienetwerkbeheerskosten aan de eindgebruikers.

… en om de volgende technische leveranciers:
- Leveranciers van netcomponenten, zoals warmtewisselaars, pompen, buizen, huisontvangststations, …
- Contractanten voor de constructie van het warmwaternetwerk
- Contractanten voor onderhoudsdiensten
- Consultants met specifieke ervaring op het vlak van warmwaternetwerken.

Producenten en leveranciers die interesse hebben, kunnen een vragenlijst invullen (zie e-mail voor aanvraag onderaan), aan Eandis ingevuld te bezorgen vóór 20 juni 2013. Geselecteerde ondernemingen worden individueel uitgenodigd voor een vrijblijvend gesprek. De gesprekken starten in juni 2013.


PROJECTOMSCHRIJVING
Eandis heeft als hoofddoel een leidend netwerkspecialist te zijn in de distributie van warmte. De warmte wordt gedistribueerd via geïsoleerde stalen of polyethyleen buizen. De isolatie is voornamelijk vervaardigd uit polyurethaanschuim.
De temperatuur van het water dat wordt geleverd aan de eindgebruiker moet ongeveer 70°C zijn. Er is een waterscheidingsysteem tussen het warmtesysteem van de leverancier en het distributienetwerk.
Het waterscheidingsysteem zal voornamelijk uit warmtewisselaars bestaan. De pompen die het warme water in het distributienetwerk rondpompen, worden bediend door de distributienetbeheerder, die ook eigenaar is van deze verdeelpompen.

CONTACTINFORMATIE
De vragenlijst kan bekomen worden via tom.godefroot@eandis.be.
Officiële aankondiging in het Belgisch staatsblad:
https://enot.publicprocurement.be/enot-war/preViewNotice.do?noticeId=148472

ACHTERGROND
Eandis is een Belgische distributienetbeheerder die in Vlaanderen ongeveer 2,45 miljoen elektriciteitsklanten en 1,45 miljoen aardgasklanten bedient. Eandis is verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van het distributienetwerk.