• 28/05/2013
  • |     BB

Frans-Belgische researcher ontwikkelt revolutionaire kankermedicatie (+video)

Van origine Belgische professor Patrick Couvreur ontvangt prijs van European Patent Office voor uitvinding van nanomedicatie die chemotherapie tot tienmaal efficiënter maakt.

Trefwoorden: #bioalliance pharma, #couvreur, #iarc, #kanker, #nanocapsule, #pancreaskanker, #patrick couvreur

Lees verder

research

( Foto: European Patent Office, Patrick Couvreur )

ENGINEERINGNET.BE – Het European Patent Office heeft de winnaars bekend gemaakt van zijn 'European Inventor Award 2013'. Onder de winnaars: de van origine Belgische professor Patrick Couvreur, momenteel verbonden aan de universiteit 'Paris-Sud'.

In de categorie 'research' valt Couvreur samen met drie mede-onderzoekers in de prijzen voor zijn uitvinding van nanocapsules. De jury bestempelt het – gepatenteerde - werk van de onderzoekers als zonder meer 'revolutionair'.

De nanocapsules van Couvreur zijn tot 70-maal kleiner dan rode bloedcellen – tussen 10 en 1.000 nanometer groot. Ze worden veilig door de bloedstroom meegevoerd en zitten 'verpakt' in een door het lichaam afbreekbare coating

Onder invloed van bepaalde omgevingsfactoren (temperatuur of de biologische afbraak van bepaalde vetten in bepaalde lichaamszones), lost de capsulewand eerst volledig op wanneer het geneesmiddel zijn eindbestemming bereikt: het kankergezwel. Dat betekent dat ze de kankercellen vernietigen zonder - onderweg - gezond weefsel aan te tasten.

Maar ze beperken niet alleen de schade aan gezond weefsel: via de techniek kan de kankerbehandeling ook veel intensiever gemaakt worden, doordat hogere doses mogelijk zijn. Volgens het Europese patentbureau zou het chemotherapie naar verluidt 'tot tienmaal efficiënter' maken.

Couvreur's nanocapsules zijn bijzonder geschikt voor pancreaskanker, een markt van naar verwachting 1,5 miljard dollar tegen 2015. In Europa alleen al bezwijken jaarlijks 65.000 patiënten aan dit type kanker.

De nieuwe geneesmiddelen van Couvreur’s eigen bedrijf, het in 1997 opgerichte BioAlliance Pharma, zitten momenteel in faze III van de klinische testprocedure. Financiële en institutionele investeerders volgen Couvreur al ettelijke jaren: zijn onderneming is er sinds zijn ontstaan in geslaagd al 20,8 miljoen euro aan risicokapitaal op te halen. En ook de European Research Council steunt het onderzoek van Couvreur, met een 'Advanced Grant' van 2,2 miljoen euro in 2009.


ACHTERGROND
Kanker is vandaag de grootste doodsoorzaak wereldwijd: zo verwachten experts van het IARC - International Agency for Research on Cancer – dat er in het jaar 2030 in totaal 22,2 miljoen nieuwe kankergevallen zullen gediagnosticeerd worden. Dat is een stijging van 75% vergeleken met het jaar 2008.


Video: