• 29/05/2013

Suiker Unie produceert voor het eerst suiker met diksap (+video)

Deze week start de Suiker Unie te Dinteloord met het verwerken van diksap tot 100.000 ton kristalsuiker. Het is de eerste keer dat buiten het bietenseizoen suiker wordt geproduceerd.

Trefwoorden: #diksap, #kristalsuiker, #suiker, #suikerbieten, #Suiker Unie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Suiker Unie )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit is een belangrijke stap in het flexibel maken van de suikerproductie. Flexibilisering van de productietijd is nodig om zo klanten over een langere periode suiker te kunnen leveren.

Dit versterkt de concurrentiepositie van de Suiker Unie. Een langere productietijd draagt ook bij aan het in stand houden van de bijbehorende werkgelegenheid in West-Brabant.

De Suiker Unie heeft twee jaar geleden de eerste stap gezet door diksaptanks te bouwen. Diksap ontstaat bij de verwerking van bieten tot kristalsuiker. Verwerking van diksap tot suiker vereist minder productiestappen.

Er zal daarom maar een klein gedeelte van de fabriek operationeel zijn. Verwerking van alle sap tot suiker neemt circa vijf weken in beslag.

Jaarlijks produceert de Suiker Unie een miljoen ton suiker. Een biet bestaat voor ongeveer 17% uit suiker dat voor het overgrote deel (zo rond de 90%) uit de biet gehaald kan worden. Bij dit proces ontstaan dus verschillende bijproducten. Bietenpulp is te gebruiken als veevoeder.

Melasse is in te zetten als grondstof voor bakkersgist en citroenzuur. Schuimaarde ontstaat door kalk aan bietensap toe te voegen om deze te zuiveren. Dit is daarna te gebruiken voor bekalking van zure gronden. Als laatste is het mogelijk om bladeren en andere groenresten van bieten te vergisten tot biogas.

Suiker Unie Dinteloord bestaat al vanaf 1908 en is daarmee de oudste, nog bestaande, coöperatieve suikerfabriek in Nederland. Tegenwoordig maakt Suiker Unie deel uit van Royal Cosun.

Dit bedrijf behoort door de recente overnames van CSM Suiker BV in 2007 en het Duitse bedrijf Danisco Sugar in 2008 tot de top vijf van Europese bietsuikerproducenten.


(LH)

Video: