• 30/05/2013
  • |     BB

Eerste met stro gestookte energiecentrale van Duitsland

Dat Duitsland sterk inzet op de 'Energie Wende' is bekend. Zo is onlangs de eerste met stro gestookte energiecentrale operationeel geworden. KSB mocht de ketelvoedingspompen leveren.

Trefwoorden: #BEKW, #co2, #Emlichheim, #energie, #ksb, #stro

Lees verder

Nieuws

( Foto: KSB )

ENGINEERINGNET – De grootste op stro gebaseerde warmtekrachtcentrale - goed voor 49,8MW - van Duitsland staat in Emlichheim. Hij is gebouwd door BEKW - Bioenergiekraftwerk Emsland – en kostte een slordige 56 miljoen euro.

Stro geldt als CO2-neutrale brandstof, omdat het graan tijdens de groei dezelfde hoeveelheid CO2 uit de atmosfeer heeft opgenomen als bij de verbranding vrijkomt.

Het is voor het eerst dat in Duitsland het potentieel aan biomassa van stro op een dergelijke grote schaal zal worden toegepast. Het voor de centrale benodigde stro – tot 75.000 ton per jaar – is afkomstig van regionale graanbedrijven. Uiteraard subsidieert de overheid het project.

De energiecentrale zal naar verluidt ongeveer 90.000 ton aan CO2- equivalenten helpen reduceren. Met de in de centrale gebruikte primaire energie zal een input/output-verhouding van 90% worden gerealiseerd.

Een nabijgelegen zetmeelfabriek gaat voor zijn energie-intensieve productie gebruik maken van zowel de proceswarmte als de stoom op hoge temperatuur.

Via een tracé van ongeveer acht kilometer lengte zullen ook openbare voorzieningen en particuliere huishoudens aan het warmtenet worden verbonden. Daarnaast zal ongeveer 9MW aan het openbare elektriciteitsnet worden geleverd.

Deze nieuwstip werd ons aangereikt door de eveneens Duitse pompenbouwer KSB. Die mocht behalve een groot aantal hoge- en lagedrukafsluiters ook twee ketelvoedingspompen leveren.

Deze twee pompen zijn 16-traps hogedrukpompen met een capaciteit van 80 m3/uur en een opvoerhoogte van 1.706 meter. Het aandrijfvermogen van elk ervan bedraagt 630kW.

De hogedrukafsluiters, zoals schuifafsluiters voor verse stoom, hebben een diameter van 200mm en zijn ontworpen voor een druk van 250bar. De behuizingen ervan zijn van hittebestendig staal en zijn voor een deel van elektrische actuators voorzien.