• 05/06/2013
  • |     BB

«Belgische R&D-projecten onder druk door Chinese dumpingprijzen»

Frank Vandermarliere (Agoria) over zonnepanelengeschil met China: «Er zitten heel wat Belgische R&D-projecten in pijplijn. Door Europese importheffing stijgt hun slaagkans.»

Trefwoorden: #agoria, #china, #dumping, #importheffing, #zonnepaneel

Lees verder

research

( Foto: Novopolymers )

ENGINEERINGNET.BE – In de discussie rond de importheffing door Europa op de invoer van zonnepanelen en componenten vanuit China, wordt er vanuit gegaan dat de heffing ook de lokale installateurs zal treffen, 'want die voeren ook Chinese componenten in, en die worden ook duurder'. Dat is inacceptabele 'collateral damage', vindt de PV-sector zelf.

Niks van, stelt technologiefederatie Agoria in een officiële reactie. 'Dit is niet aangetoond, en ook bij Europese producenten is de kostprijs de laatste jaren sterk gedaald.' Bovendien wijst de organisatie erop dat de PV-sector zich nog volop in een leercurve bevindt, met dalende productieprijzen, hogere kwaliteit en bredere toepassingsmogelijkheden voor gevolg. 'Ook in Europa zullen de prijzen blijven dalen'.

Bovendien: er zit heel wat Belgische PV-technologie in de R&D-pijplijn en het hoeft niet uitsluitend om de klassieke zonnepanelen te gaan. Zo zijn bijvoorbeeld verschillende Belgische bedrijven volop bezig met de ontwikkeling van Building Integrated Photovoltaics. Dat zijn zonnecellen die geïntegreerd worden in bouwmaterialen, zoals ramen, gevels en dakelementen. Voorbeelden zijn projecten bij Umicore, Issol, Reynaers Aluminum, Wienerberger en IMEC.

"Wanneer de prijsvorming van zonnecellen evenwel gedomineerd wordt door dumping, komen dergelijke innovaties niet van de grond want zij worden weggeconcurreerd door low-cost standaardoplossingen tegen kunstmatig lage prijzen", stelt Agoria.