• 11/06/2013

IWT wil slimmere brandweerpakken tegen 2015

Brandweerlieden belanden voortdurend in benarde situaties en hebben nood aan een intelligent pak dat de risico’s van hun beroep beperkt.

Trefwoorden: #brandveiligheid, #brandweer, #brandwerend materiaal, #expertise, #IWT, #textiel, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brandweer Brussel )

ENGINEERINGNET.BE -- Na een grootschalige behoeftenanalyse bij 961 Europese brandweerkorpsen, werden de belangrijkste innovatieverwachtingen duidelijk.

Sensors om de omgevingsfactoren en vitale functies te meten, localisatiesystemen om de positie van de brandweerman te bepalen, en visualisatie- & datatransfersystemen om situaties beter te kunnen inschatten. Al deze innovatieve ICT-functies moeten worden geïntegreerd in een ‘slim’ brandweerpak.

In een unieke samenwerking met het Federaal Ministerie van Binnenlandse Zaken en partners uit zes verschillende Europese landen, diende het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) het Smart@fire project (2012-2015) in bij de Europese Commissie, en kreeg hiervoor een budget van 2,2 miljoen euro ter beschikking.

Bedrijven en researchers krijgen financiële ondersteuning om de innovatieve ICT-oplossingen te ontwikkelen en te integreren in de Persoonlijke Beschermingskledij van de brandweerlui.

Er worden marktconsultaties georganiseerd in drie landen: België, Frankrijk en Duitsland. Tijdens deze marktconsultaties worden de innovatieverwachtingen van de brandweerlieden gecombineerd aan de technologische kennis van de bedrijven/kennisinstellingen, om zodoende naar de haalbaarheid van innovatieve oplossingen te peilen.

Het doel is om – al dan niet onder de vorm van een consortium - bruikbare prototypes te ontwikkelen.

Smart@fire bundelt krachten en expertise uit verschillende landen en sectoren. Om een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingstraject uit te werken, wordt gebruikt gemaakt van de unieke en vernieuwende methode van Innovatief Aanbesteden, uitgewerkt door het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden van het IWT.

Deze methode verloopt in vier fasen: een behoeftenanalyse bij de eindgebruikers, de marktconsultaties, de pre-commerciële opdracht waarbij werkbare prototypes worden ontwikkeld en uiteindelijk de finale Europese aanbesteding waarbij de Europese brandweerkorpsen kunnen overgaan tot het aankopen van de slimme brandweerpakken.

Dit project is belangrijk voor Vlaanderen omdat de textielsector van oudsher een belangrijke industriële sector is in onze gemeenschap. In 2011 realiseerde deze sector nog een omzet van 6,8 miljard euro en was ze goed voor meer dan 20 000 jobs.

Vooral op vlak van de ontwikkeling van technisch textiel zijn Vlaamse bedrijven en kenniscentra toonaangevend op internationaal niveau.


(GL)