• 12/06/2013
  • |     BB

Voorloper van Starwars R2-D2 heet Ava 500

Voorbeeld van de eerste prille stappen van huisrobots: robot als vergaderassistent die delen van scherm voor videoconferenties mogelijk maakt. Wie wil vergaderen met voorloper van R2-D2?

Trefwoorden: #ava, #ava 500, #cisco, #huisrobot, #irobot, #R2-D2, #starwars

Lees verder

Techniek

( Foto: iRobot )

ENGINEERINGNET -– Of dit commercieel zal aanslaan, weten we niet. Maar het bedrijf iRobot werkt er alvast aan: een robot ontwikkelen die zich autonoom beweegt - in dit geval in een vrij eenvoudig te mappen vergaderzaal - en die van de ene naar de andere vergadertafel rijdt.

'En onze robot leent zich ook en zelfs bij uitstek tot rondleidingen op afstand in fabrieksgebouwen, laboratoria, toonzalen, service- en klantencentra, kantoren en andere bedrijfsfaciliteiten', laat een opgetogen iRobot weten. Persoonlijk verkiezen wij nog altijd een 'warme' assistent in levende lijve, zeker bij rondleidingen.

De iRobot Ava 500 laat zich naar verluidt vlot besturen met behulp van een iPad-interface. De bestemming kies je door ze op een kaart aan te tikken of door een ruimte of de naam van een medewerker te selecteren.

Eenmaal dat gebeurd is, wordt een beschikbare robot geactiveerd. Die brengt eerst de eigen omgeving in kaart en neemt je dan virtueel mee naar de aangegeven bestemming, zonder daarbij tegen mensen of objecten te botsen. Zodra een sessie is afgelopen, keert de Ava 500 automatisch terug naar het oplaadstation.

De Ava 500 komt in het nieuws doordat iRobot beslist heeft samen te gaan werken met Cisco voor het draadloze netwerk en het videoconferentie-aspect. Hij zal naar verwachting begin 2014 verkrijgbaar zijn 'via een select aantal Cisco-partners'.


ACHTERGROND
iRobot is in 1990 opgericht door drie MIT-ingenieurs. Het Amerikaanse bedrijf bouwt thuisrobots om bijvoorbeeld te stofzuigen of te dweilen, maar heeft ook een militaire tak die defensie- en beveiligingsrobots ontwikkelt. Hun machines beschikken over ‘robot intelligence’-systemen: zelf ontwikkelde technologie die gebruik maakt van concepten op het gebied van navigatie, mobiliteit, manipulatie en kunstmatige intelligentie. De consumentenrobots zijn in Nederland en België verkrijgbaar.