• 12/06/2013

Innovatieve bouwsteen voor opslag van CO2

Twee Engelse bedrijven, baksteenproducent Lignacite en recyclingbedrijf Carbon8, hebben samen een bouwsteen ontwikkeld die CO2 kan opslaan: de Carbon Buster.

Trefwoorden: #baksteenproducent, #bouwsteen, #Carbon8, #Carbon Buster, #CO2, #Lignacite, #recyclingbedrijf

Lees verder

Techniek

( Foto: Lignacite )

ENGINEERINGNET -- De nieuwe bouwsteen slaat tijdens de productie meer CO2 op dan er wordt uitgestoten. Daarmee is het de eerste bouwsteen ter wereld die CO2-negatief is. Dit scheelt per ton bouwsteen ongeveer 14 kilo CO2.

De Carbon Buster bestaat voor meer dan de helft uit gerecycled materiaal, zoals houtsnippers, glas en schelpen. Na vermenging met Carbon8 Aggregates – restmateriaal verkregen van centrales die afval omzetten in energie – komt er water bij en wordt er CO2 in het mengsel geïnjecteerd. Zo ontstaat een geheel nieuw type bouwsteen.

Het idee is gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Greenwich. De Carbon Buster zelf is goedgekeurd door de Engelse Milieudienst.

Inmiddels is er 1 miljoen pond geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe fabriek die deze stenen kan produceren. Deze fabriek staat naast de bestaande baksteenfabriek van Lignacite in het Engelse plaatsje Suffolk.

De Engelse regering heeft als doel om in 2016 alleen nog huizen te bouwen die CO2-neutraal zijn. Lignacite verwacht dat hun bouwstenen hier een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.


(LH)