• 19/06/2013

Soreplastic bedenkt oplossing voor moeilijk recyclebaar landbouwplastic

Dit Belgische recyclingbedrijf heeft in de Ardennen één van de meest moderne fabrieken neergezet om landbouwplastic te kunnen recyclen.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kunststoffforum )

ENGINEERINGNET -- Landbouwplastic is moeilijk te recyclen omdat er tal van plantenresten en gronddeeltjes aan vastkleven. Ook is het heel dun: 25 to 100 µm.

Scheiden, shredden en schoonmaken is dus erg moeilijk. Maar het plastic is wel waardevol omdat er veel vraag is naar polyethyleen, het materiaal waarvan het is gemaakt.

Om recycling van het plastic mogelijk te maken, leverde het Duitse bedrijf Lindner reSource een speciaal voor dit doel gemaakte shredder. Capaciteit van de fabriek ligt op 20.000 ton per jaar. Bouwkosten bedroegen 10 miljoen euro.

Om kostenefficiënt te kunnen draaien, is er een gegarandeerde aanvoer van het plastic nodig. In de regio's Luxemburg en Luik is hiertoe een goed werkend inzamelsysteem opgezet door Idelux/AIVE. Zij zamelen jaarlijks 3.000 ton plastic in. Daarnaast haalt Soreplastic gebruikt landbouwplastic uit verschillende delen van Europa.

Het landbouwplastic wordt versneden tot heel kleine fracties. Deze worden verkocht aan producenten van landbouwplastic. Soreplastic is één van de weinige leveranciers van gerecycled 'linear low density polyethylene' zodat er vanuit heel Europa vraag naar hun producten is.


(LH)